16. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ZIRP 2018

zirp2018
Pozivamo Vas da sudjelujete na međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju
“Znanost i razvitak prometa – ZIRP” koje će se održati
10. i 11. svibnja 2018. godine u Opatiji.
Tema 16. po redu međunarnodnog znanstveno-stručnog savjetovanja ZIRP 2018 je
“Transport and Logistics Industry in Digital Age”,
gdje će uz prepoznatljive, kako u transportnom i logističkom svijetu tako i šire, pozvane predavače, vladine i poslovne predstavnike mogućnost izlaganja vlastitih radova imati i ostali prijavljeni sudionici savjetovanja u objektu
Conference Park 25/7, Grand Hotel 4 Opatijska cvijeta.
Sve informacije o ZIRP 2018 možete pronaći na http://www.fpz.unizg.hr/zirp/

AMAC UK dodjeljuje stipendiju za jednokratni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu

Dugogodišnja članica Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu, AMAC-UK (Udruženje bivših studenata i prijatelja sveučilišta u Hrvatskoj) i ove godine raspisuje Natječaj za Nagradu AMAC-UK 2018. i Nagradu “Nenad Bićanić” za jednokratni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) u iznosu od 1.000 GBP svaka. Kandidat za Nagradu AMAC-UK i Nagradu “Nenad Bićanić” mora biti student na doktorskom studiju jednog od sveučilišta u Republici Hrvatskoj ili liječnik na specijalizaciji u Republici Hrvatskoj. Osoba treba imati hrvatsko državljanstvo i stalni boravak i/ili radni odnos u Republici Hrvatskoj.

Detaljnije informacije možete pročitati na mrežnoj stranici Saveza ALUMNI UNIZG:

http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/amac-uk-raspisao-nagradu-za-studente-i-mlade-znanstvenike-za-2018-godinu/

Na Skupštini Saveza ALUMNI UNIZG izabran novi predsjednik i članovi tijela Saveza

alumni_unizg_skupstina_lipanj2017_712x385

Na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u petak 30. lipnja 2017. održana je Izborna skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG. Skupštini je nazočilo 60-ak alumna, većinom predsjednika i predstavnika alumni društava na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu te dekani i prodekani nekih fakulteta.

Skupština Saveza izabrala je i novog predsjednika te članove tijela Saveza za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Tako je za predsjednika izabran prof. dr. sc. Mario Šafran s Fakulteta prometnih znanosti, dugogodišnji predsjednik udruge AMAC-FSC i dosadašnji član Predsjedništva.

Detaljniji izvještaj sa skupštine nalazi se na stranicama ALUMNI UNIZG-a.

Održana međunarodna konferencija ZIRP-LST 2017

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet za logistio Univerza v Mariboru, uz suorganizaciju University of Pardubice – Jan Perner Transport Faculty, organizirali su međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje „International Conference on Traffic Development, Logistics & Sustainable Transport“.

Znanstveno-stručno savjetovanje (ZIRP-LST) održano je 1. i 2. lipnja, u Opatiji, Grand Hotel 4 opatijska cvijeta (4*) te je povezalo dvije poznate konferencije:

-          Science and Traffic Development – Znanost i razvitak prometa – ZIRP 2017,

-          International Conferencce on Logistic & Sustainble Transport – ICLST 2017.

Naslov Savjetovanja bio je New Solutions and Inovations in Logistics and Transportation, a na samom savjetovanju sudjelovalo je ukupno 185 sudionika iz 11 zemalja svijeta koji su tim putem imali priliku i mogućnost umrežavanja, s ciljem daljnjeg razvoja te održivosti prometnih i logističkih potreba.

Sudionicima Savjetovanja posebno su bila zanimljiva pozvana predavanja, koja su kroz dva dana Savjetovanja održali sljedeći predavači:

-       Herbert Kopfer, University of Bremen,

-       Berndan Halleman, Vice President, Europe and Central Asia, International Road Federation,

-       Hrvoje Dragušica, IKEA Hrvatska,

-       Zoran Kalauz, Tahograf d.o.o.,

-       Tariq Muneer, Edinburgh Napier University,

-       Wouter Dewulf, University of Antwerp,

-       Ante Sarjanović, Mireo d.d.

Na Savjetovanju je od ukupno 43 radova, koji su objavljeni u Zborniku radova, prezentirano njih 32. Recenzentski odbor je uputio za objavu u časopis PROMET – Traffic&Transportation jedan znanstveni rad i jedan znanstveni rad za objavu u Tehničkom vjesniku.

Prvog dana Savjetovanja održan je okrugli stol pod naslovnom „Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske”, gdje je cilj bio ukazati na novi znanstveni i stručni okvir prometnog sustava kao dio ukupne strategije Republike Hrvatske.

Panelisti Okruglog stola bili su ugledni stručnjaci, a ujedno i predstavnici brojnih institucija i tvrtki:

-       Saša Subotić, Sektor za promet i veze Hrvatske gospodarske komore,

-       Tihomir Domazet, profesor i predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo,

-       Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH,

-       Branko Barićević, predstavnik Europske Komisije u Republici Hrvatskoj,

-       Milan Brkić, Rail Cargo Carrier-Croatia d.o.o.,

-       Marko Vajdić, DB Engineering & Consulting GmbH.

Kroz dva dana Savjetovanja diskutiralo se o važnosti unapređivanja suradnje znanstveno-nastavnih institucija, gospodarskih subjekata i ostalih tijela državne uprave radi usuglašavanja strategije razvitka ključnih prometnih pravaca te logističkih aktivnosti uz intenzivnu primjenu inovacija i novih rješenja, a uz to od velike je važnosti naglašavati potrebu za bržim donošenjem odredbi, pravilnika i zakona koji će gospodarskim subjektima olakšati poslovanje, ali i osigurati mogućnost za veća ulaganja u hrvatski prometni sustav koji je jedan od generatora razvoja gospodarstva.

AMAC FSC je uz Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pokretač i dugogodišnji suorganizator ZIRP-a.

Povezivanjem dviju spomenutih konferencija ZIRP i ICLST, ovo znanstveno-stručno savjetovanje doprinijelo je stvaranju novih ideja za rješavanje problema i unaprjeđenja, kako prometa tako i cjelokupne logistike, u čemu se posebno istaknuo AMAC FSC u promociji struke i alumni ideje.

Obavijest o Nagradi AMAC-UK za 2017. godinu

Ovim Vas putem želimo obavijestiti da je AMAC-UK, udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Velikoj Britaniji i članica Saveza ALUMNI UNIZG, raspisala Akademsku nagradu za studente i mlade znanstvenike za 2017. godinu u iznosu od 1.000 GBP za jednokratni posjet znanstvenoj instituciji u Velikoj Britaniji, sa svrhom da studentima i mladim znanstvenicima iz Republike Hrvatske omogući i olakša ostvarenje projekata iz njihovog područja interesa.

Cilj nagrade je, prije svega, pomoći kvaliteti znanstvenog rada u institucijama u Domovini. Nužno je da projekt uključuje posjetu ili pospješuje znanstveni kontakt i suradnju s institucijama u Velikoj Britaniji iz danog područja.

Uvjeti i obrazac za prijavu na nagradu nalaze se na mrežnim stranicama ALUMNI UNIZG: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/amac-uk-raspisao-nagradu-za-studente-i-mlade-znanstvenike-za-2017-godinu/

Ažuriranje evidencije članova uslijed novog Zakona o Udrugama

Prema članku 12, stavak 4, novog Zakona o Udrugama, definira sljedeće: “Popis članova vodi se elektronički ili na drugi prikladan način i obvezno sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB-u), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke.“

Stoga Vas molimo da do 1. lipnja 2015. godine putem upitnika na adresi http://goo.gl/forms/i8T1YzL9pK unesete tražene podatke kako bismo ažurirali našu evidenciju članova.

Podaci će se koristiti ISKLJUČIVO za potrebe Udruge.

Unaprijed se zahvaljujemo!

ALUMNI UNIZG – novi broj Glasnika

Poštovani i dragi alumni,

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam novi broj Glasnika Saveza društva bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu. U ovome Vam broju prenosimo najzanimljivija događanja sa našega Sveučilišta te naših alumni udruga u zemlji i u svijetu koja su se dogodila od prošloga broja koji je izišao u srpnju 2016.

Novi broj Glasnika pogledajte klikom na poveznicu:

http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/Suradnja/AMAC_Alumni/AMAC/Glasnik/Glasnik_ALUMNI_UNIZG_br_23.pdf

picture

Poziv svim bivšim studentima Fakulteta prometnih znanosti

Poštovani/-e,
Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu poziva sve svoje bivše studente (alumne) na ispunjavanje anketnog upitnika za potrebe praćenja karijera bivših studenata Fakulteta i umrežavanje.

Anketnom se upitniku pristupa  putem poveznice:
http://limesurvey.srce.hr/67995/lang-hr

Praćenje karijera bivših studenata (alumnia) Fakulteta ima za cilj prikupljanje podataka o prijelazu na tržište rada, čijom analizom će se dobiti podaci potrebni za unapređenje studijskih programa Fakulteta i povezanosti s tržištem rada.

Vi kao alumni Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta prometnih znanosti važan ste dionik u ostvarenju strateških ciljeva Fakulteta. Smatramo kako jedni drugima možemo pomoći.

Želja nam je povezati se i ostati u kontaktu s Vama.

Lijep pozdrav,
DEKAN
prof. dr. sc. Hrvoje Gold

Dinamično proljeće AMAC FSC-a

Udruga AMAC FSC odradila je veći broj aktivnosti tijekom ovog proljeća. Dobre pripreme i trud koji je uložio Ogranak Split naše Udruge, urodio je plodom, te je Udruzi prihvaćen projekt „Mladi vozači – oprezno u prometu“ nakon provedenog ocjenjivanja u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Navedeni Nacionalni program te praćenje provedbe projekta nalazi se u domeni Ministarstva unutarnjih poslova, a za realizaciju projekta odobren je novčani iznos od 30.800,00 kn. Dobivena sredstva će, u skladu s projektnim zadatkom, biti utrošena na edukaciju mladih vozača, kako bi postali sigurni vozači i sudionici u svakodnevnom prometu.
Nadalje, 12. travnja 2016. godine u prostorima Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na lokaciji Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, održano je četrnaesto međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje „Znanost i razvitak prometa“ (ZIRP 2016).
Naslov ovogodišnjeg Savjetovanja bio je „Perspektive hrvatske logističke industrije u privlačenju međunarodnih robnih tokova“, a uz Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, suorganizatori Savjetovanja bili su:
- University of Pardubice – Jan Perner Transport Faculty
- Hrvatska udruga diplomiranih inženjera i inženjera Fakulteta prometnih znanosti (AMAC – FSC)
- Hrvatska komora inženjera tehnologije prometa i transporta
- Gebrüder Weiss Hrvatska
- Hrvatska udruga za upravljanje lancem opskrbe
- Udruga Intermodalni promotivni centar Dunav – Jadran
- Hrvatska gospodarska komora – Sektor za promet i veze

slika

Obraćanje predsjednika AMAC FSC-a Maria Šafran sudionicima ZIRP-a 2016

ZIRP 2016 je okupio 79 sudionika, znanstvenika, gospodarstvenika, studenata i ostalih gostiju.
Pozvana predavanja održalo je troje predavača:
- prof.dr.sc. Ljubo Jurčić – Sveučilište u Zagrebu
- Nikolina Ugrin – voditeljica Službe za korisnike Istočnog Jadrana tvrtke Maersk Croatia d.o.o.
- doc. dr. sc. Petr Kolar – University of Economics, Prague

Na Savjetovanju je prezentirano 4 od ukupno 25 radova koji su objavljeni u Zborniku radova ZIRP 2016.
Kakav položaj ima Republika Hrvatska u međunarodnoj mreži robnih tokova? Jesu li logistički operateri koji posluju u Hrvatskoj privukli određene robne tokove ili postoje drugi kriteriji globalne ekonomije koji utječu na robne tokove? Navedena pitanja svakodnevno zaokupljaju hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike, što je uvjetovalo da se znanstveno-stručno savjetovanje Znanost i razvitak prometa 2016 (ZIRP 2016) usmjeri na razmatranje perspektive hrvatske logističke industrije u privlačenju međunarodnih robnih tokova.
Tijekom Savjetovanja održan je okrugli stol pod naslovom „Položaj hrvatskog gospodarstva u strukturi globalnih robnih tokova”. Na okruglom stolu vođena je rasprava i razmatranje svih mogućnosti hrvatskog gospodarstva u generiranju i privlačenju robnih tokova. Naglasak je na prometnim i ostalim logističkim aktivnostima u funkciji optimiranja djelovanja opskrbnih lanaca, odnosno agregacije i disperzije robnih tokova s ciljem optimiranja dopreme robe do mjesta potrošnje.
Panelisti Okrugloga stola bili su predstavnici brojnih institucija i tvrtki:
- Zrinka Horvatić, Voditeljica službe za trgovinsku politiku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Samostalni sektor za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu
- Dario Galinec, direktor logistike, predstavnik tvrtke Podravka d.d.
- Suzana Rumbak Baretić, direktorica logistike, predstavnik tvrtke IKEA Hrvatska
- Slavko Mamić, direktor, predstavnik tvrtke Crokombi d.o.o.
- Mario Štefanić, direktor operative, predstavnik tvrtke Jadroagent d.d.
- Kristijan Rogić, predstojnik Zavoda za transportnu logistiku, predstavnik Fakulteta prometnih znanosti

slika2

AMAC FSC je uz Fakultet prometnih znanosti pokretač i dugogodišnji suorganizator ZIRP-a

Navedeno iznova potvrđuje aktivno sudjelovanje naših alumna u realizaciji još jednog ZIRP-a, odnosno u radu na promociji struke i alumni ideje.
Druga polovina godine u AMAC FSC-u bit će posvećena planiranju Izborne skupštine uz izradu plana rada Udruge, za koji već sad znamo, da će biti temeljen na konkretnim aktivnostima i zadacima.

Predsjednik AMAC FSC-a
Prof. dr. sc. Mario Šafran