CEEPUS

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije

engl. Central European Exchange Program for University Studies

Što je CEEPUS?

Program CEEPUS regionalni je program akademske mobilnosti. Cilj programa je promicanje mobilnosti, prvenstveno unutar CEEPUS mreže.

Program je započeo s provedbom 1. prosinca 1994., a Republika Hrvatska je pristupila programu CEEPUS 1995. godine.

Dana 1. svibnja 2011. godine na snagu je stupio ugovor CEEPUS III na razdoblje od sedam godina. Ugovor CEEPUS III naglasak stavlja na razvoj združenih studija i na suradnju u okviru devetog prioritetnog područja Ljudi i vještine Strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).

CEEPUS mreže

FPZ je član CEEPUS mreže:
Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics (FINALIST), koordinator: Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Srbija – od akademske godine 2015./16.


Tko može ostvariti mobilnost unutar programa CEEPUS?

CEEPUS program omogućuje mobilnost studenata (preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija) i nastavnog osoblja.

CEEPUS omogućuje dvije osnovne vrste mobilnosti:

 • Mrežna mobilnost
 • Mobilnost izvan CEEPUS mreže (tzv. slobodnjaci, engl. freemovers)

Pojam akademska godina, unutar programa CEEPUS označava razdoblje od 1. rujna jedne godine do 31. kolovoza sljedeće godine.

Stipendije

Države potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti, iznose stipendija kao i ostala prava CEEPUS stipendista. Iznosi stipendija ovise o standardu života u pojedinoj državi i moraju biti dostatni za potrebe mobilnosti. Studenti su izuzeti plaćanja školarine na stranoj instituciji.


Ostalo

Detaljnije informacije o načinu sudjelovanja dostupne su na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.


Kontakt

Postupak prijave: • Kalendar

  Prosinac 2018
  Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  « Stu    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31