Londonska “pametna ulica” pretvara korake u energiju

www.curbed.com

Pametne ceste ili prometnice budućnosti zajednički je naziv za koncept koji ugrađuje pametne tehnologije unutar postojeće infrastrukture, kako bi se poboljšali uvjete vožnje i sigurnost prometa, poboljšali informiranje vozača ili omogućili generiranje energije. Premda sam naziv “pametne ulice” djeluje kao da je iz daleke budućnosti interaktivna instalacija u Londonu poduzima prve korake prema toj futurističkoj ideji te tako daleka budućnost postaje stvarnost. London je obložio rijetko korištenu stazus interaktivnim pločicama, kako bi dio staze pretvorili u “pametnu ulicu” za prikupljanje energije.

www.curbed.com

Na projektu se radilo dugi niz godina a konačno je realiziran tijekom 2017. godine na Bird Street-u. Naime,  popločana staza u središtu ulice privlači energiju koraka pješaka te ju pretvara u snagu koja proizvodi zvuk ptica putem obližnjih zvučnika, omogućuje rasvjetu oko sebe tokom noći te omogućuje informacije mobilnim aplikacijama.

Bluetooth odašiljači ugrađeni su u šetalište te omogućuju ljudima da izmjere koliko su koraka napravili te koliko su električne energije pri tome proizveli. U prosjeku, odrasla osoba hodanjem ovim dijelom ulice napravi oko pet vati električne energije po jednom koraku.

www.6sqft.com

Kako bi privukli ljude da se što više kreću navedenom ulicom, omogućili su da pješaci osvoje dodatne pogodnosti i vaučere koji omogućuju kupovinu u različitim trgovinama koje okružuju Bird Street.

Posjetitelji također mogu dobiti dašak svježeg zraka na “CleanAir bench” – klupama koje filtriraju zagađenja iz atmosfere. Klupu je izradila Airlabs, projektantska tvrtka, koja se bavi zagađenjem zraka u urbanim sredinama.

www.presstv.com

Nakon otkrivanja “pametne ulice” London bi mogao postati jedan od vodećih pametnih gradova, korištenjem najsuvremenijih tehnologija za rješavanje društvenih, gospodarskih i ekoloških izazova. “Pametna ulica” je strateški potez za rješavanje problema onečišćenja zraka, klimatskih promjena do stanovanja i transporta, nove tehnologije i znanosti a vjerujemo da će bit i središte dugoročnih rješenja za urbane izazove.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close