Prve flote potpuno električnih autobusa – Kansas City

BYD električni autobus zračne luke u Kansas CityjuBYD električni autobus zračne luke u Kansas Cityju / Izvor: cleantechnica.com

U zadnjih nekoliko godina korištenje električnih cestovnih vozila je u sve većem porastu. Izuzetak nije ni zračna luka u Kansas Cityju, u SAD-u, koja je zamijenila cijeli svoj vozni park autobusima pokretanih na električnu energiju i tako postala prva zračna luka u SAD-u kojoj je to pošlo za rukom. Autobusi će se koristiti za prijevoz putnika od terminala do nedalekih parkirališta te sadrže posebne odjele za prtljagu kako ju putnici ne bi trebali nositi sa sobom.

Kansas City je oduvijek bio poznat kao grad koji uvelike ulaže u transport na električnu energiju. Naime, metro Kansas Cityja ima jednu od najvećih postaja za punjenje električnih vozila u SAD-u te je pri vrhu u broju prodanih električnih vozila u svojoj državi već nekoliko godina za redom.

Zračna luka opremljena je s 27 ChargePoint postaja od kojih svaka ima dvije utičnice za punjenje autobusa.

Koristeći specijalne visokonaponske punjače autobusi zračne luke u Kansasu mogu se napuniti za 2-3 sata.

Busevi Kineske tvrtke BYD (kratica za „Build your dreams“) imaju domet od 232 kilometara. Autobusi su poznati kao plavi autobusi zbog svoje upečatljive boje. Svaki put koji autobus prevali od grada do zračne luke traje prosječno 30 minuta, čija je udaljenost 11.2 kilometara. To znači da imaju dovoljan kapacitet za rad od 8 sati do punjenja ili 12 ako se autobus stavi puniti na pauzi za ručak. Ovi električni autobusi potpuno su zamijenili dotadašnje CNG autobuse koji su činili vozni park ove zračne luke.

Unutrašnjost autobusa

Unutrašnjost autobusa / Izvor : airlinereporter.com

O BYD-u

BYD je kineski proizvođač vozila nastao u Xi’anu koji se koncentrira na proizvodnji automobila, autobusa, viličara, kamiona i baterija. BYD je u zadnjih nekoliko godina postao najveći opskrbljivač električnih autobusa u svijetu koji broji 27 000 jedinica diljem svijeta. Kompanija danas drži tvornicu nedaleko Los Angelesa što leži američkim kupcima zbog jednostavnije i ekonomičnije nabave i dostave vozila. BYD je nedavno dostavio 16 000 električnih autobusa u Shenzen, veliki kineski industrijski mega grad koji broji čak 12 milijuna stanovnika što je uzrokovalo da grad ima sto postotan vozni park električnih autobusa. Naime u Shenzenu se nalazi i glavno sjedište tvrtke BYD te su budući planovi grada ostvariti sto postotnu električnu taxi službu što je velika vijest za tako velik grad jer je poznato da je glavno onečišćenje zraka u višemilijunskim gradovima uzrokovano baš od strane cestovnog prometa.

 


Izvor: airlinereporter.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 3. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close