Budimpešta: prva ugljično-neutralna zračna luka u istočnoj Europi

Zračna luka BudimpeštaZračna luka Budimpešta / Izvor: bud.hu

ACI (Airport council international), svjetski trgovinski predstavnik, u suradnji s ICAO-om i članom ATAG-a (Air Transport Action Group) Zračnu luku Liszt Ferenc u Bugarskoj (BUD) proglasio je ugljično-neutralnom (eng. carbon neutral). To je prva zračna luka u istočnoj Europi kojoj je to pošlo za rukom. Akreditacija za ugljično-neutralnu zračnu luku jedna je od najvećih postignuća koju luka može dobiti zbog svoje iznimne važnosti za budućnost održivog razvoja zračnog prometa. U svijetu se danas nalazi 39 zračnih luka s tom akreditacijom (ne uključujući Budimpeštu), od kojih je čak 29 u Europi. Popis ugljično neutralnih luka možete pogledati ovdje.

BUD je prije deset godina pokrenuo program kojim se sve više koncentrira na ekološki osviještena rješenja kojim su se drastično smanjile emisije ugljičnog dioksida (CO2) svakodnevnim operacijama na tlu, dok su ostale emisije pod međunarodnim nadzorom. Donošenjem programa ekološke osviještenosti  zračna je luka promijenila osvjetljenje prebacivši se na štedljive LED žarulje, češće se obnavljaju i provjeravaju cijevi za grijanje prostorija te pumpe za dovod i odvod vode.

Glavna komponenta koja je unaprijeđena programom je klimatizacija samog aerodroma koja se regularno usavršava. Kao rezultat ovih unaprjeđenja smanjenje je emisija CO2 za 44% po putniku u zadnjih 5 godina, što je izvanredno.

„Pošto se broj putnika znatno povećava, konstantno radimo na tome da su operacije na zračnoj luci sve zelenije u skladu s našim Greenairport programom. Ovo ljeto novo pristanište putnika na terminalu 2B koristit će najnovije tehnologije grijanja i hlađenja zraka. Također ćemo nastaviti povećavati broj električnih vozila te punionica na zračnoj luci što će smanjiti emisije ugljičnog dioksida uzrokovano fosilnim gorivima,“ izjavio je Gábor Szarvas, ekološki direktor zračne luke Budimpešta.

BUD također potiče svoje partere, ali i sve ostale organizacije i zračne luke da prakticiraju održivi razvoj.  Energija koja se potroši na zračnoj luci na toplu vodu, grijanje i osvjetljenje jednaka je utrošku energije 23 tisuće kućanstava ili manji grad. Zato je provođenje ekološki osviještenih pothvata jako bitno za svaku zračnu luku.

Sve u svemu odlično je vidjeti napredak svjetskih zračnih luka u ekološkom smislu, pogotovo u ne toliko velikim i previše razvijenim državama kao što je Mađarska. To je dobar znak za zračne luke država istočne i jugoistočne Europe da ulažu u budućnost održivog razvoja u borbi protiv globalnog zatopljenja i zagrijavanja prosječne Zemljine temperature iznad 2°C.


Izvor: airwaysmag.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 3. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close