FAA odobrila sklopiva krila Boeinga 777-x u komercijalnim letovima

Boeing 777-xBoeing 777-x / Izvor: boeing.com

Najnovija tehnologija novog Boeinga 777-x, pomična krila od kompozitnih materijala koja se rasklapaju za vrijeme leta zrakoplova, dobila su odobrenje za komercijalnu uporabu od Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA). Tako će dva nova modela Boeinga (777 – 8 i 777 – 9) moći koristiti ovu tehnologiju pri letu bez ikakvih restrikcija. Zrakoplov je time postao rekorder Boeinga s najvećim rasponom krila, koja kada su krila rasklopljena mjere 72 m, te 65 m kada su ona sklopljena.

Zrakoplov tako velikim krilima povećava svoju mogućnost potiska, te kompozitnim dijelom smanjuje otpore zraka prilikom leta što rezultira manjom potrošnjom goriva. Sklopivost krila na krajevima omogućava da zrakoplov zauzme manje mjesta na zračnim lukama što je veliki plus kod tako velikog mlažnjaka. Zbog te tehnologije koju su proizveli Boeingovi inženjeri 777-x postaje najučinkovitiji mlazni zrakoplov s dva motora u povijesti. Prilikom implementiranja sklopivih krila mnogo se pažnje posvetilo sigurnosti kako se krila ne bi sklopila prilikom leta, nego samo kada se to traži od strane pilota. Na tome je i inzistirala FAA, tražeći od Boeinga više automatskih sustava upozorenja koja obavještavaju pilota kako su krila produžena i spremna za polet. Također se vršila provjera otpornosti od 120 km/h sile na tlu.

Ovom provjerom Boeing je dobio zeleno svijetlo za nastavak produkcije novog Boeinga 777-x te se njegov prvi let očekuje sljedeće godine. Već je zabilježeno 326 narudžbi od strane Lufthanse, Etihada, Cathay Pacifica, Emiratesa, Qatar Airwaysa, ANA-e i Singapore Airlinesa. Prva dostava Emiratesu se očekuje sredinom 2020. Detaljnije o novom Boeingu na linku.


Izvor: airwaysmag.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 2. godine preddiplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close