WPA2 standard dobio nasljednika – WPA3

Ilustracija/Izvor: thehackernews.com

Wi-Fi Alliance službeno je pokrenuo WPA3 standard, sigurnosni standard za bežične mreže s kojim bi se trebale eliminirati sve poznate ranjivosti i napadi na bežične mreže kao što je poznati “KRACK” napad.

WPA (eng. Wi-Fi Protected Access) je standard razvijen za autentikaciju bežičnih uređaja korištenjem AES protokola (eng. Advanced Encryption Standard) kako bi spriječio hakere od prisluškivanja vaših podataka.

Međutim, krajem prošle godine sigurnosni stručnjaci otkrili su veliki nedostatak trenutnog WPA2 protokola (KRACK – Key Reinstallation Attack) koji je napadačima omogućavao presretanje, dešifriranje pa čak i manipulaciju Wi-Fi prometa.

Iako su mnogi proizvođači uređaje zakrpali od navedenog nedostatka, Wi-Fi Alliance je požurio s razvojem novog standarda. WPA3 sigurnosni standard zamijenit će postojeći WPA2 koji se koristio najmanje 15 godina na milijardama uređaja svaki dan.

Wi-Fi Alliance izdao je dvije verzije ovog protokola – WPA3-Personal i WPA3-Enterprise – za osobne, poslovne i IoT bežične mreže. Neke od ključnih funkcionalnosti koje donosi ovaj protokol su zaštita od “brute-force” napada, WPA3 Forward Secrecy, zaštita javnih/otvorenih mreža i jako šifriranje za kritične mreže. Više o tome možete pročitati ovdje.


Izvor: thehackernews.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close