Francuska zabranila korištenje mobitela u školama

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Francuska je zabranila korištenje pametnih telefona i pametnih uređaja (npr. Tablet) u školama počevši od nove školske godine u rujnu.

Svi uređaji povezani s internetom morat će ostati kod kuće ili će biti isključeni kada su djeca u školi. To podrazumijeva ne samo ugašene uređaje dok traje školski sat, već cijelo vrijeme dok su učenici na školskom terenu (učionice, školska dvorišta i dr.). Pitanje je treba li mobitele onda zabraniti i učiteljima u školama?

Ova nova zabrana odnosi se na djecu između 3 i 15 godina.

Zakon je donesen početkom kolovoza, ali svaka pojedina srednja škola može odlučiti prihvatiti zabranu ili ne, dok to za osnovne škole nije opcionalno.

“Danas znamo da postoji fenomen ovisnosti o zaslonima, ​​fenomen lošeg korištenja mobilnog telefona… Naša glavna uloga je zaštita djece i adolescenata, ona je temeljna uloga obrazovanja, a to zakon dopušta”, rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

Danas je sigurnost na internetu vrlo važna tema posebno kada su u pitanju djeca. Znamo da na internetu vrebaju razne opasnosti od primamljivih aplikacija s malicioznim kodom, gotovo bilo gdje da kliknemo imamo oglase koji nas potiču na kupovanje te ostavljanje osobnih podataka. Stoga je vrlo važno zaštititi  današnju djecu koja počinju koristiti pametne uređaje čak i prije nego što nauče čitati.

Što mislite o ovoj zabrani? Bi li je uveli i u Hrvatsku?

Više možete pročitati ovdje.


Izvor: interestingengineering.com

Close