Apple Live Event 2018

Izvor:http://www.applemust.com

U srijedu 12.09.2018. Apple je imao svoju godišnju press konferenciju na kojoj je predstavio svoju novu generaciju uređaja. Konferencija je započela predstavljanjem novog Apple Watch pametnog sata koji uz novi dizajn donosi par novih veoma zanimljivih funkcija. Dizajn je nakon tri godine dobio neke preinake, tako su povećali ekran za nekih 30%, smanjili težinu i debljinu kučišta. Novost je i uređaj za očitavanje otkucaja srca koji može pratiti otkucaje srca u bilo kojem trenutku, može upozoriti na nepravilan rad srca i napraviti elektrokardiogram (EKG). Uz to može i pomoću senzora detektirati pad i pritom pozvati hitnu pomoć.

Apple Watch pokreće novi dvojezgreni procesor pod nazivom S4. Još uz to tu je i Bluetooth 5.0, poboljšana digitalna kruna i jači zvučnici. Cijena je 399$ za uređaj sa GPS-om i 499$ za uređaje sa SIM karticom. Prošlogodišnja verzija Series 3 od sada ima nižu početnu cijenu koja kreće od 279$.

Izvor: thesweetsetup.com

Nakon toga fokus se prebacio na pametne mobitele, prvo je predstavljena manja verzija iPhone-a Xs, a zatim veća verzija zanimljivog naziva Xs Max. Ovo je „s“ godina za Apple pa zbog toga nema vidljivih promjena u dizajnu novih uređaja. Zbog toga je Xs dizajnom jednak prošlogodišnjem Iphoneu X. Iphone Xs ima novi procesor A12 bionic chip, temeljen je na 7nm arhitekturi koji je navodno do 15% brži, što omogućava bolju kvalitetu slika i videa , brže otvaranje aplikacija, duže trajanje baterije i mnoge druge stvari. Oba dva uređaja imaju OLED Super Retina zaslone s podrškom za 3D tehnologiju i HDR 10.

Xs ima zaslon dijagonale 5.8 inča i rezolucije 2688 x 1242, dok Xs Max ima zaslon dijagonale 6.5 inča i rezolucije 2436 x 1125. Xs Max zamjenjuje dosadašnje plus varijante i preuzima dizajn prošlogodišnjeg X modela. Najveća novost ovogodišnjih modela je poboljšana kamera, novosti su smart hdr koji donosi bolji dynamic range i novi portrait mode kod kojeg se može mijenjati razina „bokeh“efekta. Na kraju konferencije su predstavili novi budget iPhone Xr, on za razliku od Xs i Xs Max, ima LCD ekran rezolucije 1792 x 828 koji je nešto manje od 1080p rezolucije, tako da Xr može reproducirati video zapise maksimalne rezolucije 720p. Na poleđini ima samo jednu kameru, ali sve ostalo je jednako kao i u drugim uređajima.

Novi iPhone uređaji po prvi put imaju dualSIM, odnosno mobiteli imaju utor za jednu SIM karticu i mogućnost za korištenje eSIM tehnologije.

Izvor: www.tomsguide.com

Najveći izazov ovogodišnjih uređaja je cijena. Najeftiniji uređaj je Xr koji košta 750$, zatim Xs 999$ i Xs Max 1099$. Konkurencija nudi većinu ovih funkcija, ako ne i sve za mnogo manje novaca. Samsung Galaxy S9 ima početnu cijenu od 650$, OnePlus 6 530$, Huawei P20 699$, svi ti uređaji nude slične stvari za manju cijenu. Jedna od većih kritika ove godine Appleu je izbacivanje dodatka za 3.5mm slusalice iz pakiranja koji se od sada može zasebno kupiti za 10$. Ujedno, novi uređaji podržavaju brzo punjenje, ali se punjači za brzo punjenje moraju kupiti zasebno po cijeni od 70$.

Apple se nametnuo kao premium brand koji zadržava visoke cijene, no pitanje je moraju li u takve cijene uključivati neke već sada osnovne dodatke.

O autoru

Jakob Greguric
Student treće godine Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa: Logistika i mobilna tehnologija.
Close