Prva svjetska potpuna HyperloopTT putnička kapsula

Izvor: www.interestingengineering.com

Ovaj tjedan obilježeno je prvo predstavljanje Hyperloop Transport Technologies (HyperloopTT) potpune putničke kapsule. Kapsula može prevoziti svoje prve prave putnike na komercijalnim rutama već sljedeće godine. Ceremonija predstavljanja održana je u Puerto de Santa Maria, u Španjolskoj u godini petogodišnje obljetnice osnivanja HyperloopTT-a i predstavila ga diljem svijeta.

Quintero One

“U samo pet godina riješili smo i poboljšali sve tehnologije potrebne za Hyperloop s našim novim sustavom levitacije, vakuumskim pumpama, akumulatorima i pametnim kompozitima. Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava ikada napravljenih,” rekao je u priopćenju Dirk Ahlborn, suosnivač i glavni izvršni direktor HyperloopTT-a.

Kapsulu zvanu Quintero One napravila je tvrtka koja se bavi razvojem tehnologije umjetne inteligencije Airtificial, u Španjolskoj. Impresivna aerodinamičnost je napravljena gotovo u cijelosti od posebnog dvoslojnog pametnog kompozitnog materijala (HyperloopTT Vibranium).

Futuristički dizajn kapsule bio je najistaknutiji dobitnik zlatne nagrade na 2017 London Design Awards-u.

“Surađujući s inženjerima HyperloopTT-a, ponosni smo što smo iskoristili pametne materijale u transportu i proizvodnji,” rekao je Airtificial-ov osnivač i predsjednik Rafael Contreras. “Danas smo otkrili novi tip transportera izrađen s industrijski visokim postotkom kompozita, što Hyperloop kapsulu čini možda najsigurnijim prijevoznim sredstvom u svijetu.”

Izvor: www.interestingengineering.com

Futuristički dizajn kapsule razvijen je u suradnji s konzultantom za transportni projekt PriestmanGoode i bio je najistaknutiji dobitnik zlatne nagrade na 2017 London Design Awards-u. Quintero One ima duljinu od 32 m koja osigurava duljinu unutarnje kabine od 15 m. Teži 5 tona i uključuje 82 ploče od karbonskih vlakana, 72 senzora, 75000 zakovica i 7200 četvornih metara vlakana.

Kapsula je sada na putu do HyperloopTT-ovog razvojnog i istraživačkog centra u Toulouse-u (Francuska). Kapsula će nadalje biti podvrgnuta montaži i integraciji u sustav prije nego što se bude mogla koristiti za prijevoz prvih pravih putnika već iduće godine.

Spremna za putnike

“U 2019. godini kapsula će u potpunosti biti optimizirana i spremna za putnike,” rekao je Bibop Gresta, predsjednik i suosnivač HyperloopTT-a. “Otkad smo poduzeli važne korake u rješavanju vladinih propisa s našim smjernicama o certifikaciji o sigurnosti i okvirima osiguranja, sada smo bliži nego ikad donijeti Hyperloop svijetu.”

Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava ikada napravljenih.

HyperloopTT prošli je mjesec postigao još jedno prvo mjesto u svijetu postajući jedina tvrtka koja ima osiguran komercijalni sustav. “Dokazali smo da tehnologija može biti izvedena na svakoj razini i kroz naš rad s partnerima, sudionicima i upravama stavramo najsigurniji mogući sustav,” rekao je Ahlborn.

 

Izvor: interestingengineering.com

Close