U ovome japanskom gradu otpad gotovo ne postoji

Kante za aluminij, kante za željezo, sprejeve, plastične boce, kante za čepove, novine, reklamne letke, magazine… – stanovnici ovog grada još od 2003. godine studiozno razdvajaju svoj otpad u 34 različite kategorije. Radi se o malom gradu Kamikatsu u jugoistočnom Japanu koji ima misiju postati prvi japanski grad s nultom stopom otpada (eng. Zero Waste) do 2020. godine.

U gradu se nalazi 1.700 stanovnika koji marljivo razlažu iskorištene predmete ne bi li dosegli zacrtani cilj – nula posto otpada u svome gradu.

Do sada su rezultati izvrsni. Samo 20% otpada dosegne odlagališta, dok se ostalih 80% odgovorno reciklira, za razliku od prethodnog rješenja spaljivanja kompletnog otpada. Recikliranjem je grad smanjio troškove na jednu trećinu, a okolina grada ostala je zaštićena od posljedica utjecaja daljnjeg spaljivanja otpada. Jedan od važnijih kriterija za dobivanje statusa “zero waste” zajednice upravo je prekid svih odnosa i oslanjanja na spaljivanje otpada kao načina zbrinjavanja otpada.

Pogledajte kratku dokumentarnu priču Seeker Stories-a o gradu Kamikatsu:

Budući da se uopće ne koriste kamioni za odvoz smeća, svaki stanovnik razvrstava vlastiti kućni otpad i samostalno donosi očišćene, separirane predmete lokalnom reciklažnom centru – nevjerojatna prednost za očuvanje okoliša. Na početku je naravno bilo skepticizma prema planiranim promjenama, no s vremenom je proces razlaganja prešao u svakodnevnu naviku.

„Ako se naviknete, postaje normalno. Sada više i ne razmišljam o tome. Odvajati pravilno otpad jednostavno postane prirodna stvar nakon nekog vremena.”

Postoji još nekoliko zanimljivih rješenja osim samog recikliranja otpada. U gradu se nalazi dućan poznat pod imenom “Kružni” (eng. Circular), gdje stanovnici mogu donijeti vlastite predmete ili uzeti predmete koje su drugi ostavili. Također, postoji tvornica za iskorištavanje neželjenih predmeta u svrhu izrade nove odjeće ili poklona. Odjeću, odnosno različite vrste kimona ili zastava, izrađuju također lokalni stanovnici. Naravno, bez podrške i truda same lokalne zajednice ove bi ideje teže doživjele svoju realizaciju. Iako je ovaj model razvrstavanja otpada teže ostvariv u velikim gradovima, postoje primjeri uspješnog provođenja Zero Waste politike. Gradovi koji su na sličnome putu su primjerice San Jose u Kaliforniji sa 65% recikliranja otpada, Edmonton u Kanadi sa 60% reciklaže ili Canberra u Australiji. Također je vrijedno spomenuti državu Italiju gdje više od 1500 općina reciklira preko 50% otpada.

Entuzijazam stanovnika za promjene svojih životnih navika u Japanu odraz je poštivanja prirodne okoline i svakako treba poslužiti kao primjer stanovnicima manjih i većih gradova u budućnosti.


Izvori: inhabitat.commariscina.comcitylab.com

Slika: YouTube

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close