Ulaganje u umjetnu inteligenciju

Prema riječima Nathana Benaicha, venture investitora za Playfair Capital, umjetna inteligencija je trenutno jedan od najuzbudljivijih područja u koje je potrebno ulagati. Potrebno je ulagati i izgraditi zajednice bazirane oko umjetne inteligencije i graditi kompanije u tom okruženju. Tri su glavna razloga za takve pothvate.

Prvi razlog je povećano korištenje novih tehnologija, s više od četrdeset posto svjetske populacije online i više od dvije milijarde smartphonea. Pristupom mreži preko naših uređaja opisuje se naše ponašanje, interesi, znanja, veze i aktivnosti.

Drugi, troškovi uređaja i skladištenja ubrzano padaju, a kapacitet memorije računala raste, što ostavlja dovoljno prostora za pristupačnost i razvoj umjetne inteligencije.

Treći razlog je značajno poboljšanje u sustavu učenja, arhitekturi i softverskoj infrastrukturi koji mogu dodatno ubrzati proces inovacija.

Moramo biti svjesni da umjetna inteligencija nije daleka budućnost i da postoje su uređaji bazirani na umjetnoj inteligenciji već postoje i uvelike se koriste u sustavima e-poslovanja, glazbi, financijskom trgovanju, oglasima… Tvrtke s dovoljno resursa ulažu u razvoj umjetne inteligencije ali i potiču konkurentske tvrtke da naprave isto. Zajednica je opremljena s boljim alatima za izgradnju sustava za učenje. Na ovoj poveznici možete pročitati kako se umjetna inteligencija može primijeniti, koji se izazovi za investitore i koje probleme je potrebno riješiti.


Izvor: techcrunch.com

Fotografija: techcrunch.com

 

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close