Iskazan interes za dizel-motorne vlakove Gredelja

Novi vlak koji je proizveo Gredelj (lijevo) i stari vlak na relaciji Zagreb - Varaždin - Zagreb / Foto: Marin Dokoza

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u radnom posjetu Turkmenistanu gdje se u Ashgabatu sastala s predsjednikom Gurbangulyjem Berdimuhamedovim.

Tijekom sastanka bilo je riječi o dobrim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Turkmenistana te važnosti produbljivanja suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa, posebice u području gospodarstva gdje postoje iznimne mogućnosti. U tom smislu je bilo riječi i o konkretnim gospodarskim projektima s tvrtkama Uljanik d.d., Viadukt d.d. i TŽV Gredelj d.o.o., čije je predstavnike Predsjednica povela kao dio službenog izaslanstva.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedov / Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedov / Foto: Ured Predsjednice

Utvrđeno je kako osim brodogradnje, postoji obostrani interes za suradnju u području izgradnje infrastrukture, farmaceutike, kemijske industrije, poljoprivrede, energetike, proizvodnje vlakova i strojeva te opreme različite namjene. Naglašeno je kako privatni poduzetnici, uz političku podršku, moraju ostvariti stalni kontakt kako bi se pojačala gospodarska aktivnost.

Govoreći o važnosti povezivanja Europe i Azije, Predsjednica je istaknula energetsku sigurnost, kazavši kako je ona jedan od ključnih izazova s kojima smo danas svi suočeni. Predsjednica je pozvala predsjednika Berdimuhamedova u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj koji bi trebao uslijediti u 2016. godini.

Uoči sastanka, dvoje predsjednika je putem video veze između Ashgabata i Turkmenbashija sudjelovalo na svečanoj primopredaji broda napravljenog u brodogradilištu Uljanik turkmenistanskoj strani.

Predsjednica je nazočila i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Državne službe za pomorski i riječni promet Turkmenistana i Uljanika.

U sklopu radnog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala je i na međunarodnoj konferenciji povodom 20. godišnjice neutralnosti Turkmenistana pod nazivom „Politika neutralnosti: Međunarodna suradnja za mir, sigurnost i razvoj“, gdje je tom prilikom kazala kako je Turkmenistan tijekom svih ovih godina dao ogroman doprinos međunarodnom miru i stabilnosti, te pridonio gospodarskom i političkom razvoju Srednje Azije i Kaspijske regije.

Isto tako, na marginama konferencije, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s prvim potpredsjednikom Irana Eshaghom Jahangirijem s kojim je razgovarala o ugrozama sigurnosti u svijetu, borbi protiv terorizma, a poseban naglasak stavljen je na mogućnosti proširenja suradnje između Hrvatske i Irana, posebice u kontekstu jačanja i širenja gospodarske suradnje.


Izvor: Ured Predsjednice RH

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close