Kako sigurno voziti po snijegu i ledu

Photo: Filip Radić

Imajte na umu da su snijeg i led iznimno opasne pojave na cesti ako ste za upravljačem vozila i da treba znati kako voziti po snijegu i ledu. Bitno je u svakom trenutku imati osjećaj, mjeru i umjerene reakcije. Upravljač uvijek držite opušteno i nježno kako biste na vrijeme osjetili eventualno popuštanje prianjanja i proklizavanje. Ako dođe do podupravljanja ili preupravljanja, nemojte automatski okretati upravljač po vlastitom instinktu.

1. Upravljanje

Upravljanje vozilom na snježnim i ledenim površinama iznimno je zahtjevno stoga podrazumijeva  glatke, oprezne i precizne pokrete upravljača. Kretanje u kojem prednja i stražnja strana usporedno krenu bočno, odnosno vozilo počne kliziti, što je najčešće uzrokovano naglim ubrzanjem ili naglim kočenjem, najmanje što vam treba je presnažno ubrzanje u odnosu na uvjete i nagli nepromišljeni pokreti upravljača. Ako ste doživjeli gore navedeno, odmah valja pritisnuti papučicu spojke. Što prije otpustiti papučicu kočnice. Na taj se način najefikasnije omogućava ponovno prianjanje između guma i kolnika. Vozilom bi trebalo upravljati u smjeru zanošenja, odnosno dok opet ne osjetimo prianjanje vozila za kolnik ili dok se vozilo ne zaustavi. Upravljajte vozilom prilagođenom brzinom uvjetima na cesti i mogućnostima samog vozila.

foto: ichiropractic

foto: ichiropractic

Pokušajte izbjeći nagla ubrzanja i nagla kočenja.  Upravljač držite pravilno i pažljivo izbjegavajte nagle pokrete.

Savjete o držanju razmaka, stupnju prijenosa, proklizavanju, preupravljanju, podupravljanju i kočenju pročitajte ovdje.


Izvor: Automobili.hr

O autoru

Gordana Kordić
Studentica cestovnog prometa. Zanimaju ju područja sigurnosti cestovnog prometa i prometno-tehnička vještačenja prometnih nesreća.
Close