Goodyear-ov novi dizajn pneumatika može puniti baterije automobila tijekom vožnje

Izvor: www.vrworld.com

Jedna od najčešćih briga vozača električnih vozila je njihov domet. Glavno pitanje koje si postavljaju je što će se dogoditi ako se baterije isprazne tijekom vožnje. Za automobile koji koriste benzinska ili dizelska goriva je to problem sa vrlo jednostavnim rješenjem, otići na benzinsku postaju koja najčešće nije daleko. Za električna vozila je to još uvijek jedan veliki problem zbog nerazvijenosti mreže punionica električnom energijom. Jedno rješenje tog problema je predstavio Goodyear sa inovativnim dizajnom pneumatika.

Pneumatik je konstruiran da puni električni automobil koristeći razne oblike energije i to na način da koristi toplinu koja je stvorena trenjem između pneumatika i ceste dok se automobil kreće, te također može skupiti kinetičku energiju koja je rezultat savijanja pneumatika u vožnji. Dizajn predviđa čak proizvodnju elektriciteta dok auto miruje i to pomoću kontinuiranog sakupljanja topline i svjetlosti iz okoliša, te pretvaranja u električnu energiju. Trenutno je pneumatik samo koncept te je upitno kako će postići te ciljeve, ali će biti zanimljivo može li zaista biti realiziran. Također će biti zanimljivo vidjeti kako će inženjeri uspjeti efikasno povezati sve te razne izvore energije u jednu bateriju. Na te odgovore ćemo još morati pričekati, pošto još nije objavljen datum izlaska pneumatika. Više pogledajte u videu.


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close