Dubrovački Libertas povećava vozni park

Autor: Božo Cicvarić

Dubrovačko autoprijevozno poduzeće LIBERTAS-DUBROVNIK d.o.o. pojačalo je vozni park sa šest potpuno novih autobusa marke ISUZU. Dva autobusa namijenjena su za gradski promet, a četiri za prigradski i školski prijevoz. Dio je to narudžbenice ukupno 18 novih autobusa u iznosu od 3.6 milijuna eura koji će se platiti iz gradskog proračuna unutar sedam godina kroz operativni leasing. Ostalih 12 naručenih autobusa njemačke kompanije MAN (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) trebalo bi stići uskoro, prema tvrdnjama Grada Dubrovnika. Libertas je odobrenje kupnje zatražio na sazivu Gradskog vijeća u srpnju 2015. godine.

O Libertasu…

Foto: Božo Cicvarić

Foto: Božo Cicvarić

Dubrovački javni prijevoznik Libertas nasljednik je nekadašnjeg jedinog električnog tramvaja u Dalmaciji. Tramvaj je bio sastavni dio grada Dubrovnika od 1910. do 1970. – tadašnji DEŽ (Dubrovačka Električna Željeznica). Zbog jeftinije opcije autobusnog prijevoza, specifičnog vrlo brdovitog terena i prometne nesreće iz 1970. tramvaj je ukinut. Odmah nakon povlačenja tramvaja poduzeće je uspjelo osigurati povoljne kredite i nabaviti deset gradskih autobusa marke MAN, koji su isporučeni već krajem 1970. godine. U tom razdoblju također nastaje novi naziv “Libertas” – saobraćajno i turističko poduzeće. Godine 1973. poduzeće proširuje svoju osnovnu djelatnost i na područje Metkovića, gdje je do devedesetih godina imalo otvorenu poslovnicu u kojoj je bilo zaposleno više od dvadesetak radnika uz vozni park od desetak autobusa. Prije domovinskog rata poduzeće je imalo više od 400 stalno zaposlenih radnika i vozni park s više od sto gradskih, prigradskih, međugradskih, turističkih autobusa marke MAN, TAM i FAP. Poslije teških ratnih razaranja vozni park se postepeno obnavljao i modernizirao. Danas Libertas obavlja autobusni prijevoz voznim parkom od oko sedamdesetak vozila na području Grada Dubrovnika, Općine Župa Dubrovačka, Općine Konavle, Općine Dubrovačko Primorje, Općine Ston i Općine Mljet.


Izvori: libertasdubrovnik.comthedubrovniktimes.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close