Stiže prvi pametni volan

Photo: Filip Radić

Svake godine barem 400 tisuća osoba strada u prometnim nezgodama koje uzrokuje nedostatak pažnje i koncentracije u vožnji, a mladi vozači četiri su puta skloniji ovakvim nezgodama od odraslih.

Tome je odlučio doskočiti 19-godišnji JT Evarts, mladi inovator koji je osmislio prvi pametni volan koji će zasigurno spasiti mnoge dekoncentrirane vozače koji prilikom vožnje vole provjeravati mobitele, šminkati se, pisati poruke, kopati po torbicama, pušiti i sl.

Kad ljudima spomenete dekoncentracije prilikom vožnje, većina će pomisliti na mobitele. No, problem je veći od toga, posebice s mladim vozačima koji tek polože vozački ispit. Želio sam osmisliti pomagalo koje će zauvijek promijeniti način na koji vozimo. SMARTwheel™ nudi jednostavnu pomoć da svaki vozač uvijek ostane koncentriran i usredotočen na vožnju i uvjete na cesti“, objasnio je mladi inovator Evarts.

Njegov tim okupljen oko ovog izuma trudi se spriječiti nesreće, a ne samo osigurati automobile tako da što bolje štite vozače – jednom kad do nezgode dođe. SMARTwheel™ je prvi inteligentni volan koji pomoću senzora očitava pravilan položaj ruku na volanu, a Bluetoothom ili pomoću aplikacije javlja kad god vozač makne ruku s volana i na taj način ugrozi sigurno upravljanje vozilom.

SMARTwheel™ je svoju priliku dobio u reality emisiji Shark Tank, testiranje je obavljeno na prestižnom američkom fakultetu MIT-ju, a podupro ga je i predsjednik SAD-a Barack Obama.


Preneseno sa: mojfaks

O autoru

Gordana Kordić
Studentica cestovnog prometa. Zanimaju ju područja sigurnosti cestovnog prometa i prometno-tehnička vještačenja prometnih nesreća.
Close