Povećanje ulaganja u forenzičku analizu podataka

Istraživanje kompanije EY pokazalo je kako su najbrži rizici za poslovanje upravo cyber rizici, unutarnje prijetnje i krađe, manipulacija ili uništavanje podataka.

Istraživanje je provedeno među 665 rukovoditelja u različitim industrijama diljem svijeta s ciljem boljeg razumijevanja važnosti forenzičke analize podataka. Termin forenzička analiza podataka (FDA – eng. forensic data analytics) odnosi se na sposobnost prikupljanja i korištenja podataka, kako onih strukturiranih (primjerice podaci o glavnoj knjizi ili o transakcijama), tako i nestrukturiranih (primjerice elektronska pošta ili zvučni zapisi), s ciljem sprječavanja, otkrivanja, praćenja ili istraživanja potencijalnih prijevara, nepravilnosti ili neusklađenosti u poslovanju.

Da je cyber sigurnost gorući problem zna i američki predsjednik Obama stoga planira potrošiti 19 milijardi dolara za njeno poboljšanje. Ova sredstva trebala bi pomoći oko boljeg osiguranja građana SAD-a i njihove imovine. Dio od 19 milijardi dolara, točnije 3,1 milijarda, ići će za nadogradnju ključnih sustava za sigurnosne podatke. To bi trebalo pomoći da se dodatno osigura i popravi tip sustava koji su hakeri prije napadali, a tiče se ponajprije osjetljivih podataka državnih zaposlenika.

Cyber prostor je osjetljiv više nego ikada, a one tvrtke koje olako shvaćaju hakerske napade mogle bi pretrpjeti goleme štete.


Izvor: bug.hr/ ictbusiness.info

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close