Projekt Smart City u Dubrovniku

www.poslovni.hrwww.poslovni.hr

U Dubrovniku su gradske vlasti i DURA (Razvojna agencija Grada Dubrovnika) uvidjevši korisnost prijašnjih inicijativa i projekata kao što su Startup Weekend, CityOS Hackathon Dubrovnik 2015, Centar robotike, Lige programiranja ili Robo Cup, zajedno s renomiranom konzultantskom tvrtkom Deloitte razvili strategiju „Pametni grad Dubrovnik“,  glavni prioriteti projekta su transparentnost, sudjelovanje građana u donošenju odluka, Open Data, te povezivanje postojećih i budućih ICT projekata u jedan vršni sustav – IOC (Intelligent Operations Center). Svrha IOC-a je omogućiti jedno mjesto za pregled i analizu svih podataka koji dolaze iz raznih senzorskih mreža koje će se postaviti na području cijelog grada u sklopu budućih SC projekata.

Jedan od prvih pilot projekata koji bi trebao ići u tom smjeru je prva u Europi pametna LED svjetiljka sa integriranim multifunkcionalnim senzorskim sklopom (senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka) koja je ugrađena u parku Luja Šoletića u Dubrovniku. Svrha pametne svjetiljke je testiranje mogućnosti i izrada koncepta integracije u buduća programska online rješenja.

Osim navedenih projekata značajan iskorak napravljen je i po pitanju energetske učinkovitosti, postavljanjem oko 200 LED svjetiljki na raznim lokacijama u Dubrovniku, EE certificiranjem javnih objekata i u vidu poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

www.bizit.hr

www.bizit.hr

No najznačajniji projekt za održivu urbanu mobilnost započeo je ove godine u Dubrovniku pod nazivom Smart City, to je pilot projekt vrijedan više od 1,5 milijuna kuna koji je omogućio Hrvatski Telekom sa svojim partnerima.

„Zahvaljujući ovom pilot projektu, Dubrovnik će i službeno postati prvi inovacijski, testni, razvojni ali i prodajni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. Građanima i brojnim turistima bit će značajno olakšano snalaženje, a unaprijedit će se prometna sigurnost i energetska učinkovitost grada. Ovaj projekt HT svrstava u sam vrh regionalnih i europskih tehnoloških lidera u promoviranju, predstavljanju i implementaciji Internet of Things/Smart City tehnološkog okvira. Upravo su naše investicije u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, kao i povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te IP transformacija omogućile početak realizacije ovoga zahtjevnog projekta“, istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Radovi su započeli na Obali Stjepana Radića ugradnjom najsuvremenijih magnetnih parkirnih senzora u 30 parkirnih mjesta, zahvaljujući kojima će vozači u realnom vremenu znati stanje zauzeća parkinga.

Informativni parking zasloni s informacijama o slobodnim mjestima, bit će smješteni iznad prometnica, a u prvoj fazi sadržavat će informacije o mjestima koja već imaju senzore kao i u javnim garažama. Korisnici koji imaju pametne telefone moći će koristiti aplikaciju koja će dostavljati informacije o realnom stanju zauzeća svih gradskih parkirnih mjesta.

Sigurnost grada povećat će se zahvaljujući multisenzorskom videonadzoru, zahvaljujući kojem će se bilježiti prometni prekršaji, prevelika brzina, pretjecanje i neovlaštena upotreba lijevog prometnog traka ali će se pratiti i nepropisni parking.

Projekt Smart City omogućit će i besplatni gradski Wi-Fi velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Osim toga, ovaj projekt uključuje i sustav daljinskog upravljanja javnom rasvjetom i ugađanje intenziteta osvjetljenja i potrošnje javne rasvjete ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete. U vremenu kada nema pokreta u blizini, javna rasvjeta će svijetliti smanjenim intenzitetom, a u slučaju evidencije pokreta rasvjeta će se pojačavati.

pixabay.com

pixabay.com

Također, ugradit će se mnogobrojni senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Informacije će u prvoj fazi biti dostupne akademskoj i istraživačkoj zajednici te institucijama za javno zdravstvo, a u drugoj fazi planirano je da određene informacije na primjeren način budu objavljene u javnosti.

Svi sustavi bit će međusobno povezani zajedničkom platformom, ali i s postojećim sustavima koje Grad već koristi, a dio prikupljenih podataka će biti dostupan svima onima koji svojim znanjem i iskustvom mogu dodatno učiniti inovativnim svako pojedino rješenje, poput lokalnih startupova i modela za razvoj i poticanje poduzetništva.

Osim Hrvatskog Telekoma, kao nositelj projekta uključeni su renomirani globalni i domaći tehnološki partneri: CISCO Systems, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i drugi, a HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupove koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Građani, kao ključni dionici takve infrastrukture također će biti uključeni u evaluaciju projekta putem posebnoga volonterskoga stručnog tijela koje će imenovati Grad, a koje će se sastojati od tima IT stručnjaka koji žive i rade u Dubrovniku.


Preneseno s : www.poslovni.hr i www.udruga-gradova.hr

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close