Airtrax kotači omogućuju vozilima kretanje u svim smjerovima, čak i bočno

www.forkliftaction.com

Tvrtka Airtrax je napravila kotače koji omogućuju vozilima okretanje bez potrebe za zakretanje samih kotača. Iako se čini nemoguće, ova tvrtka je to uspjela.

To je moguće pomoću izuma koji je patentiran još 1970. godine od strane izumitelja Bengt Ilona. Posebna vrsta kotača koja je patentirana je poznat pod nazivom “Mecanum wheel” i osim toga što je kružnog oblika, ništa drugo ga ne veže sa standardnim kotačem.

Aitrax je koristio Mechanum kotače koji su imali nekoliko valjaka instaliranih na površinu normalnog kotača kako bi cijela ideja radila. Posebno zanimljiv dio dizajna je taj što su se lijevi i desni kotači mogli rotirati u istom ili suprotnom smjeru. Pomoću toga, kretanje je moguće u bilo kojem smjeru.

Trenutno tvrtka Airtrax više ne radi zbog nedostatka financiranja, ali je dobar primjer kako i u kojem smjeru ide razvitak tehnologije, pogotovo vozila koja rade u skladištima i na manjim prostorima. Više pogledajte u videu:


Izvor: interestingengineering.com

 

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close