Indija – lansiranje 25 stranih satelita u 2016. I 2017. godini!

Ove i naredne 2017. godine Indija planira lansirati 25 stranih satelita uz pomoć vlastitih lansirnih jedinica. Time ulaže sve napore kako bi što više istakla svoju prisutnost na području svemirskih lansiranja u svijetu. Antrix Corporation Ltd., komercijalna “ruka” indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) već je potpisala ugovore s klijentima iz sedam zemalja.

satellite-693216_960_720

Lansiranja uključuju 12 satelita iz SAD-a, 4 iz Njemačke, 3 iz Kanade, 3 iz Alžira te svaki satelit iz Indonezije, Japana i Malezija. Svi sateliti će biti lansirani s ISRO-ve rakete, a to je PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle). PSLV sa svojom poviješću uspješnih lansiranja slovi za najpouzdanije vozilo za lansiranje na svijetu. Između siječnja 2013. godine i prosinca prošle godine Indija je lansirala 28 stranih satelita iz čak devet različitih država. Sedam satelita je bilo iz Singapura, šest iz Ujedinjenog Kraljevstva, pet iz Kanade, 4 iz SAD-a, dva iz Austrije i po jedan iz Danske, Francuske, Njemačke i Indonezije.

space-shuttle-774_960_720

Lansiranja od stranih korisnika, tj. drugih država je doprinijelo tvrtki Antrix Corporation Ltd. Prihod od 80, 6 milijuna eura. Do sada je indijska svemirska organizacija uspjela lansirati 57 stranih satelita uz pomoć već spomenutog PSLV-a iz 21 države svijeta .  Indija nastoji steći veći udio u svjetskom poslovnom svijetu svemirskih istraživanja. Indijski ISRO također razvija novi sustav lansiranja, točnije radi se o najvećoj raketi za lansiranja, a to je GSLV Mk. 3. Kada bude spremna za puštanje u pogon, raketa će biti u mogućnosti lansirati satelit mase 4 tone u geostacionarnu orbitu. Kao dodatak, specijalizirani satelit za meteorološka mjerenja koji je razvijen od strane ISRO-a biti će lansiran nakon njegovog odobravanja.


Piše: Filip Trojko

Izvor: www.aviationweek.com

 

O autoru

Filip Trojko
Urednik rubrike Aeronautika at Web portal PROM Student treće godine preddiplomskog studija Aeronautike - modula kontrola leta na Fakultetu prometnih znanosti. Interesiraju ga sigurnost zračnog prometa te novi sustavi koji utječu na poboljšanje protoka zračnog prometa.
Close