Kako su se auti unaprijedili po pitanju sigurnosti u proteklih 50 godna

Foto: www.theautochannel.com

Jedno od najvećih napredovanja u auto industriji je sigurno po pitanju sigurnosti putnika u vozilu. Iako su automobili u proteklih 50 godina postali lakši i manje glomazni, u isto vrijeme su postali puno sigurniji, učinkovitiji i otporniji.  Zbog mnogih aktivnih sigurnosnih sustava poput ABS-a i ESP-a koji su danas obavezna oprema svakog automobila i pasivnih koji umanjuju posljedice prometne nesreće kao što su zračni jastuci, sigurnosni pojasevi ali i sama konstrukcija koja je otpornija i lakša, sve su manje posljedice prometnih nesreća.

Naravno, teži se broju prometnih nesreća koji je jednak nuli, ali to se vjerojatno neće nikad postići sve dok čovjek vozi automobil, ali je zato moguće smanjiti posljedice prometnih nesreća, ali i pokušati spriječiti sam njen nastanak.

U priloženom videu možete vidjeti usporedbu dvaju automobila u sudaru pri istoj brzini; 1959 Chevrolet Bel Air i 2009 Chevrolet Malibu. Rezultat testa govori sam za sebe, vidi se nevjerojatan napredak u tehnologiji i sigurnosnim elementima. Vozač i suvozač u Bel Airu iz 1959 bi vjerojatno imali za život opasne posljedice, dok Malibu iz 2009 svoje putnike čuva i vjerojatno bi imali lake ozlijede od udarca. Pogledajte video i kažite nam što mislite:

 

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close