Tesla će proizvesti još jeftiniji automobil od Modela 3

Izvor: www.teslamotors.com

Još se nije stišala vijest od 400 000 narudžba Tesle Model 3, a direktor Elon Musk najavljuje manji i jeftiniji model u ponudi koji bi se potencijalno zvao Model 4.

Na “Transport Solutions Conference” u Norveškoj, šef tvrtke za električne aute Tesla kaže da je jako uzbuđen oko proizvodnje modela 3, automobila kojeg si “skoro svi” mogu priuštiti. Cijena kreće od 35 000$ u SAD-u i odmah nakon toga je izjavio, pošto potražnja za EV vozilima ubrzano raste, da bi jeftiniji model mogao biti na putu uskoro.

Musk nije otkrio nikakve detalje oko novog i manjeg potencijalnog modela, ali se može zaključiti da je još u ranim fazama planiranja i razvijanja. Tijekom razgovora je napomenuo da je Teslin dugoročni plan uvijek bio stvaranje dostupnog električnog automobila, ali da su skuplji modeli bili ključni za razvijanje tehnologije i jačanje tvrtke. Musk je izjavio: “Da smo mogli proizvesti sjajan jeftiniji auto od prvog dana, to je sigurno ono što bi napravili. Ali jedini način za uspjeh male tvrtke sa ograničenim sredstvima je izrada malog broja skupih automobila, pa cijenom dostupnog automobila srednje klase i na kraju jeftinijeg automobila dostupnog velikom broju ljudi”.

Kruže glasine već neko vrijeme da Tesla planira manji “Model Y” koji bi se smjestio ispod Modela X kojeg Tesla uskoro planira izbaciti na tržište, te bi Model Y konkurirao automobilima poput Nissan Juke-a. Druga mogućnost je da će Must ipak ići na tržište malih gradskih automobila poput Renault Zoe-a. Još nema nikakvih detalja, osim imena za koje se misli da će biti Model 4.

Kao što je već poznato kod Tesle, mogli bi očekivat da i mali auto nudi odlične performanse i dug domet sa elektromotorom, barem veći nego što ima većina konkurenata. Ali, kako je Tesla sada zauzeta sa proizvodnjom i isporukom Modela 3, ne očekujemo otkrivanje manjeg modela prije 2018 godine. Cijeli intervju sa Elonom Muskom možete pogledati ovdje:


Izvor: autoexpress.co.uk

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close