Otvorila se nova ultra brza punionica za električna vozila u gradu Zagrebu

Nova punionica i Spin City VW E-Up. Autor: Filip Slavujević

U gradu Zagrebu se otvorila nova ultra brza punionica za električna vozila. Nalazi se na Trgu Stjepana Radića, blizu centra grada i pored Gradskog Poglavarstva. Ta frekventna lokacija je poznato mjesto za parkiranje automobila kada ljudi žele doći u sam centar grada pošto su tramvaji i autobusi koji se nalaze u neposrednoj blizini brzo dostupni.

Punionica je izrađena u sklopu projekta “Elen“, a Elen je projekt kojim HEP grupa želi ostati u koraku sa energetskom strategijom e-mobilnosti u Europskoj Uniji. Cilj im je izgraditi još dodatnih deset punionica u gradu Zagrebu te imati barem jednu punionicu u svim većim gradovima kao što su Bjelovar, Split, Zadar, Šibenik, Omiš, Vinkovci i ostali.

Hibridni Mitsubishi i električni Spin City E-Up čekaju na punjenje. Foto: Filip Slavujević

Hibridni Mitsubishi i električni Spin City E-Up čekaju na punjenje. Foto: Filip Slavujević

Glavna karakteristika nove punionice je sigurno ultra brzo punjenje električnih vozila. Sva tri priključka koja su trenutno u upotrebi na automobilima ima i nova punionica na Trgu Stjepana Radića. Chademo utikač i Combo priključak imaju snagu od čak 50 kW te omogućuju punjenje baterija automobila u najkraćem mogućem vremenu. Još jedna od prednosti  je to što je punionica javno dostupna, besplatna za korištenje i radi 24 sata dnevno.

Nadajmo se da će ovih ostalih desetak punionica u najavi biti izgrađeno što prije. Tako će nove usluge u gradu koje postoje i koje će uskoro doći, poput Car Sharing usluge koju krajem ovog mjeseca počinje nuditi Spin City, imati gdje puniti svoja električna vozila. Trend porasta broja hibridnih i električnih vozila u Hrvatskoj sve više i više raste, tako da će s vremenom mreža punionica za električna vozila biti sve veća, a građani i tvrtke će biti sigurni da će uvijek imati mjesto za punjenje svog električnog ili hibridnog automobila.

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close