Izaslanstvo HGK posjetilo HKZP d.o.o

Izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore – potpredsjednica Mirjana Čagalj, predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i voditeljica Odjela za odnose s javnošću Martina Sokač Saraga – posjetilo je Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP), te čestitalo na drugoj po redu „Zlatnoj kuni“, kao i na nagradi Jedinstveno europsko nebo koju je prošli tjedan Europska komisija dodijelila udruženju COOPANS, čiji je član i HKZP.

aircraft-666832_960_720

Direktor HKZP-a Dragan Bilać predstavio im je način rada i aktivnosti tvrtke s naglaskom na sudjelovanje u Upravitelju uvođenja SESAR-a (SESAR Deployment Manager-SDM) u kojem ćemo, kako je istakuo, imati priliku aktivno sudjelovati u razvoju upravljanja zračnim prometom (ATM) u Europi u sljedećem dugoročnom razdoblju, a pritom imati dostupna sredstva iz EU fondova. SDM je tijelo koje je Europska komisija zadužila da nove tehnologije i rješenja koji su već ispitani i potvrđeni u fazi istraživanja i razvoja uvedu u svakodnevne operacije.

HGK posjetIzvor: www.crocontrol.hr

Također, direktor Bilać je predstavnike HGK izvjestio da je ovih dana HKZP kao dio COOPANS-a primljen i u SESAR Joint Undertaking, javno-privatno partnerstvo osnovano s ciljem upravljanja razvojnom fazom SESAR-a (Projekta istraživanja i razvoja u području upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba).

U okviru posjete HKZP-u predstavnici HGK obišli su Centar oblasne kontrole zračnog prometa i simulator koji se koristi za  školovanje kontrolora zračnog prometa.


Preneseno sa: www.crocontrol.hr

Prenosi: Filip Trojko

O autoru

Filip Trojko
Urednik rubrike Aeronautika at Web portal PROM Student treće godine preddiplomskog studija Aeronautike - modula kontrola leta na Fakultetu prometnih znanosti. Interesiraju ga sigurnost zračnog prometa te novi sustavi koji utječu na poboljšanje protoka zračnog prometa.
Close