Nova vrsta raskrižja u Floridi bez opasnih lijevih skretanja

Izvor: www. interestingengineering.com

Vožnja je jedna od najopasnijih aktivnosti koje radimo na dnevnoj bazi. Uz sve radnje od kojih se sastoji vožnja, manevriranje između vozila i prometnih traka povećava opasnost od nastanka prometnih nesreća, a lijeva skretanja su jedan od najvećih razloga prometnih nesreća. Sustav prometnica u SAD-u je drugačiji od onih u Europi, ali Florida je odlučila prihvatiti dijamantno raskrižje, koje je popularno u nekim zemljama Europe. Takvo raskrižje eliminira opasna lijeva skretanja i povećava propusnu moć kroz cijelo raskrižje.

Izvor: www.interestingengineering.com

Izvor: www.interestingengineering.com

Najveća razlika takvog raskrižja je to što se prometne trake križaju i prelaze na suprotnu stranu ceste. Vožnja na “pogrešnoj” strani ceste se možda čini zbunjujuća ali dozvoljava prestrojavanje i izlaženje iz raskrižja bez da se prelazi suprotan tok prometa. Time se drastično smanjuju konfliktne točke i mogućnost nastanka prometnih nesreća.

Ovakva dijamantna raskrižja se već godinama razmatraju u SAD-u i njihovo ministarstvo prometa traži hitno rješenje za smanjenje broja prometnih nesreća i optimiziranje prometnih tokova, a ovakvo dijamant raskrižje nudi rješenje za neke od problema. Ukoliko će se pokazati efikasnim, uskoro bi neka od glavnih raskrižja u SAD-u mogla biti rekonstruirana u takva nova rješenja te napraviti ta raskrižja puno sigurnijim, protočnijim i jednostavnijim za vozače. Zajedno sa implementacijom autonomnih vozila, sigurnost na prometnicama bi se uskoro mogla drastično povećati, a rizik prometnih nesreća smanjiti na razine koje su nam trenutno još nedostižne.

Više o samom raskrižju pogledajte u videu:


Izvor: interestingengineering.com

 

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close