Kreće Spin City – prva Car Sharing usluga u Hrvatskoj, a mi smo je isprobali

Foto: Frano Mastelić

Prvi puta u Hrvatskoj ćemo imati Car Sharing uslugu i mi Vam donosimo test i prve utiske! Tvrtka Urban Mobility sa direktorom Matijom Krznarom donosi brand Spin City koji će nuditi Car Sharing uslugu u glavnom gradu Hrvatske i to od 17. lipnja. Što je to Car Sharing i koje su sve prednosti takve usluge možete pročitati u ovom članku, ali ukratko, Car Sharing je usluga kojom uvijek imate raspoložive automobile po gradu, vozite ih i plaćate po minuti korištenja, a gorivo i parking su uračunati u cijenu korištenja. Nema potrebe za korištenjem ili posjedovanjem svojeg osobnog automobila, plaćanje skupih servisa, registracije, održavanja, i goriva. Rezervirate najbliži automobil, vozite se i ostavite ga bilo gdje u gradu na javnom parkiralištu – vrlo  jednostavno. Usluga se naplaćuje po minuti i korisnici će moći odabrati razne pakete  od 60, 120 ili 24o minuta koji se koriste tokom mjesec dana i tada usluga košta samo 1,91 kunu po minuti u najvećem paketu. Ukoliko se ne kupi neki od paketa, usluga košta 2,62 kune po minuti. U ponudi su brojne kombinacije mjesečnih, prepaid i dnevnih paketa koji vožnji čine povoljnom i pristupačnom, te za detalje posjetite Spin City web stranicu.

Rezervirate najbliži automobil, vozite se i ostavite ga bilo gdje u gradu na javnom parkiralištu – vrlo  jednostavno

Spin City kreće sa 30 automobila i to 20 benzinskih VW Up! modela i 10 električnih E-Up! modela. Električni Up!-ovi će biti posebno zanimljivi jer će se mnogi korisnici po prvi puta moći susresti s takvim tipom vozila, a što je još važnije, mogu ih koristiti na svakodnevnoj bazi čime ne samo da sebi štede novac, nego i brinu o okolišu pošto električna vozila imaju nula emisija štetnih ispušnih plinova.

Matija Krznar, direktor i pokretač ove velike i gradu potrebne usluge kaže: “Ovaj projekt već pripremamo dvije godine i 17. lipnja naša usluga kreće s radom. Tada će ćemo ponuditi svakome tko poželi mogućnost svakodnevne vožnje bez problema koje svakodnevno imaju vozači na prometnicama; troškovi održavanja automobila, troškovi goriva i brige o parkingu u gradu.  Svatko tko ima važeću vozačku dozvolu i kreditnu karticu može postati korisnik naše usluge te u svakom trenutku stojimo na raspolaganju našim korisnicima, ali i onima koji će to tek postati” Uz to Matija nadodaje: “Sa naših deset električnih automobila u vozom parku potičemo e-mobilnost koja u Europi uzima sve veći zamah te smo u skladu sa Europskim trendovima” Za korištenje usluge kaže da je vrlo jednostavna: “Spin City usluga je vrlo jednostavna za korištenje. Pronađete željeni automobil na aplikaciji, otključate ga, vozite i na kraju putovanja ostavite na bilo kojem javnom parkiralištu unutar Spin City zone. I to je to.” Što se tiče registracije korisnika Matija ima rješenje: “Korisnici će se registrirati na našoj internet stranici, te nakon toga potvrditi registraciju i podignuti člansku iskaznicu u nekom od Vip centra u Zagrebu. S dobivenom članskom iskaznicom se također može otključati i zaključati automobil i to pomoću čitača kartica koji se nalazi ispod vjetrobranskog stakla svakog automobila u floti”

Vožnja električnog automobila gradom ne može biti ugodnija, bez buke i bez bolova lijeve noge zbog pritiskanja spojke – savršeno!

Nakon razgovora s Matijom krenuli smo sami isprobati uslugu i to u električnom E-Upu. Prvo što trebamo je pronači željeno vozilo na aplikaciji. Aplikacijom će se, osim rezervirati vozilo, moći vidjeti zona unutar koje se nalaze Spin City vozila te ukoliko korisnik želi, odabrati neki od satnih paketa za korištenje vozila.

Na Spin City aplikaciji smo pronašli auto, rezervirali ga i otključali virtualnim ključem

Na Spin City aplikaciji smo pronašli auto, rezervirali ga i otključali virtualnim ključem. / Foto: Filip Slavujević

Nakon što odaberemo automobil, kliknemo na virtualni ključ na zaslonu mobitela, pričekamo par sekundi i auto se otključa. Baš kao sa pravim daljinskim ključem. Sjeli smo u automobil, otvorimo pretinac za rukavice u kojem se nalazi terminal i ključ. Da bi se vozilo moglo pokrenuti, moramo upisati odgovarajući pin koji će biti različit za svakog korisnika. Na terminalu se pojavljuju tri pitanja, imamo li vozačku dozvolu, jesu li nastala neka oštećenja na vozilu i kakva je čistoća automobila. Nakon što smo odgovorili sva pitanja, možemo pokrenuti naš automobil.

Odgovaramo na pitanja na terminalu i uzimamo ključ za pokrenuti automobil

Odgovaramo na pitanja na terminalu i uzimamo ključ za pokrenuti automobil. / Foto: Filip Slavujević

Okrećemo ključ i ništa se ne događa, barem tako mi mislimo, ali Matija nas je podsjetio da je to električni auto te da nema zvuka. Na prvu ruku malo neobično, ali kad krene vožnja vrlo se brzo privikavamo i uživamo u vožnji bez buke. Uz to, mjenjač je automatski pa nema ni spojke. Vožnja gradom ne može biti ugodnija, bez buke i bez bolova lijeve noge zbog pritiskanja spojke – savršeno!

Vožnja Jarunom i razgovor s kolegom o električnim autima.

Vožnja Jarunom, upijanje dojmova i razgovor s kolegom o električnim autima. / Foto: Frano Mastelić

Dok se vozimo gradom primjećujemo poglede znatiželjnih ljudi, ali i vozača drugih automobila koji otvaraju prozore da provjere čuje li se išta iz motornog prostora ili ne. Dolaskom na Jarun i parkiranjem znatiželjni pogledi ne prestaju, a jedan par je čak došao do nas da pita jel to električni auto, kakva je to nova usluga i gdje se može registrirati. Nabacili smo par fotografija i krenuli nazad u ured.

Dolaskom na parking ispred ureda gasimo auto, vraćamo ključ u putno računalo te nas glas sustava podsjeća da ne zaboravimo uzeti svoje stvari iz automobila. Zatvaramo vrata, uzimamo mobitel, uključimo aplikaciju i zaključavao automobil sa virtualnim ključem.

Završavamo vožnju, vraćamo ključ u putno računalo i zaključavamo automobil / Foto: Filip Slavujević

Završavamo vožnju, vraćamo ključ u putno računalo i zaključavamo automobil / Foto: Filip Slavujević

Sve što možemo reći je da će ova usluga mnogo doprinijeti gradu Zagrebu i građanima grada Zagreba. Hvala Matiji i njegovoj ekipi na ovome jer nas ovakva usluga još više približava europskim metropolama. Za korisnike se ne bojimo, u Zagrebu ima mnogo ljudi koji će ovakvu uslugu brzo prepoznati kao isplativu i praktičnu, a i sam Matija kaže da mu mobitel svakodnevno zvoni sa upitima kad će sve to krenuti i kad se mogu registrirati.

Slijedeći tjedan se opet vozimo sa Spin Cityem, ali kao korisnici

Slijedeći tjedan se opet vozimo sa Spin Cityem, ali kao korisnici / Foto: Frano Mastelić

Za sve informacije o usluzi i registraciju posjetite Spin City web stranicu, a mi kažemo: 17. lipnja kreće jedna od najboljih usluga u Zagrebu. Lociraj, otključaj, vozi, tako jednostavno!

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close