Najduža tramvajska linija na svijetu

Izvori: Marc Ryckaert (MJJR), sharemap.org

Znate li koja država se može pohvaliti najdužom tramvajskom linijom na svijetu?

Odgovor: Belgija.

Belgijski obalni tramvaj, Kusttram (eng. Coast Tram) turistička je atrakcija koja povezuje belgijske obalne gradove od grada de Panne na granici s Francuskom od Knokke-Heist-a na granici s Nizozemskom.

Radi se o jednom od rijetkih još uvijek aktivnih interurbanih tramvajskih podsustava svijeta otvorenome još davne 1885. godine. Interurbani podsustav javnog prijevoza podrazumijeva prijevoz putnika između gradova.

Linija je dugačka 68 km, proteže se duž čitave belgijske obale na Sjevernome moru i broji 70 stanica. Elektrificirana je naponom od 600 V DC, širine kolosijeka 1 000 mm. Budući da se linija proteže uz obalu, prometna zagušenja gotovo ne postoje.

Kusstram pripada tvrtki De Lijn koja je pod vlasništvom flemiške vlade u Belgiji. De Lijn je osnovana 1991. godine nakon udruživanja transportnih kompanija Antwerpena i Ghent-a u kompaniju NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, eng. National Company of Neighbourhood Railways).

Obalni tramvaj uvijek ima prednost, čak i na zebri i pred biciklistima.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close