Prvi kontejnerski blok-vlak China Railway Expressa stigao u Varšavu

Izvor: prinstcreen Youtube

U ponedjeljak 20.06.2016. u Varšavu je stigao prvi kontejnerski blok-vlak (puni vlak) u zajedništvu novog China Railway Express branda, između Kine i Europe.

Blok-vlak je iz Chengdu-a, glavnog grada Sichuan provincije u središnjoj Kini, do Varšave putovao 12 dana. Kompoziran je od 22 plato vagona kapaciteta četiri 20-stopna kontejnera po vagonu (2×40´). Prevozio je elektroničke komponente i dijelove automobila za robni terminal PKP u Varšavi. Znak je to jačanja željezničke povezanosti između Kine i Poljske i razvoja novog ekonomskog Puta svile.

Na svečanoj ceremniji dolaska vlaka bili su prisutni poljski predsjednik Andrzej Duda i kineski predsjednik Xi Jinping. Kako je izgledao doček možete pogledati na priloženome videu.

Maciej Libiszewski, predsjednik PKP Carga najavio je dodatna ulaganja: “Ovisno o dinamici razvoja željezničke veze s Kinom, investirati ćemo u vozni park i infrastrukturu kako bi bolje upravljali prometom. Trenutno dočekujemo 15 modernih multi-sistemskih lokomotiva za obavljanje internacionalnih transportnih zahtjeva te ćemo također ulagati u plato vagone za prijevoz kontenera.”

Osvrnuo se i na ulogu Poljske u razvoju Novog puta svile te je staknuo važnost promocije poljskog geografskog položaja koji im je omogućio da se razviju u međunarodni trgovački hub između Kine i Zapadne Europe.

Trenutno je intermodalni transport jedan od najbrže rastućih segmenata željezničkog prijevoza u Poljskoj. Svi kontejneri koji se prevoze iz Kine prema Europi prolaze kroz logistički centar u Małaszewiczama, blizu granice Poljske i Bjelorusije. Lokacija je strateški odabrana i u vlasništvu je PKP Carga. Problem je još uvijek nestandardizirana širina kolosijeka pa se na ovoj lokaciji kontejneri pretovaruju na vagone za standarnu širinu kolosijeka kako bi se dalje direktno mogli prevoziti prema Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji ili Češkoj.


Izvor: think-railways.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close