HAK: Rezultati istraživanja o korištenju mobitela u vožnji

Izvor: hak.hr

Razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt je isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi

Jučer, 6.7.2016. Hrvatski autoklub predstavio je rezultate istraživanja o korištenju mobitela u vožnji. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Pravilo 7” Hrvatskog autokluba koji ima za cilj osvjestiti vozače i putnike o opasnosti korištenja mobilnih telefona tijekom vožnje. Osim istraživanja, javnim natječajem HAK je prikupio kratke filmove o korištenju mobitela u vožnji čiji su autori učenici i studenti, te mladi do 24 godine starosti. (Filmove pogledajte OVDJE)

Rezultati istraživanja

Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitanici (96,3 %) odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u prometu uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji. Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni. To potvrđuje i podatak prikupljen u anketi. Na pitanje kazne za korištenja mobitela u vožnji ako se drži mobitel u ruci ponuđena su tri odgovora: 300 kuna, 500 kuna i 700 kuna. Točno je odgovorilo 70% ispitanika.

Prema podacima MUP-a zabilježeno je skoro 39 tisuća prometnih prekršaja – korištenja mobitela u vožnji.

Korištenje mobitela kao “virtualnog” suputnika

Krešimir Viduka rekao je da su inozemna istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi, a tipkanje po mobitelu povećava opasnost za prometnu nesreću za čak 23 puta. Isto tako naglasio je kako korištenje mobitela u vožnji na bilo koji način povećava rizik od prometne nesreće za četiri puta, te se vidno polje smanjuje za trećinu.

Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost naglasivši da to nisu samo SMS poruke nego i korištenje društvenih mreža i e-mailova putem tzv. pametnih telefona. U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje a dva posto tipka na njih, rekao je.

Pretpostavljamo kako vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji iz poslovnih ili obiteljskih razloga nego zato što su sami u vozilu. Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji bili su sami u vozilu, rekao je Viduka nazvavši mobilni telefon “virtualnim suputnikom” i dodao kako bi tu pojavu trebalo detaljno, znanstveno istražiti.


Izvor: hak.hr

 

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close