U Njemačkoj osvanuo prvi putnički vlak pogonjen vodikom

Izvor: ahawkins8223 (www.scribd.com)

Kako prenosi Telegraph, očekuje se da će do kraja 2017. godine u Njemačkoj biti pušten u promet prvi putnički vlak potpuno CO2 neutralan, pogonjen vodikom – „hydrail“. Riječ je o zanimljivom regionalnom vlaku modela Coradia iLint francuskog proizvođača Alstom.

Vučni sustav Coradia iLint-a za pogon koristi vodikove gorive ćelije koje proizvode električnu energiju sagorijevanjem kisika (02) i vodika (H2). Emisije štetnih plinova nema, sve što odlazi u atmosferu je kondenzirana voda i para. Spremnici za vodik instalirani su na krov kompozicije vlaka i služe za napajanje litijum-ionskih baterija unutar vlaka.

Izvor: vlasništvo Alstom.com

Izvor: vlasništvo Alstom.com

Coradia iLint predstavljen je prvi puta na InnoTransu u Berlinu u rujnu 2016. Vlak može voziti 600-800 km dnevno, maksimalna brzina je 140 km/h i može akomodirati 300 putnika.

Ekološka prednost nije upitna. U Alstomu se nadaju kako će vlakovi pogonjeni vodikom zamijeniti veliki broj europskih dizel vlakova koji se kreću neelektrificiranim željezničkim linijama. Prema Independentu, hydrail samo u Njemačkoj predstavlja alternativu za čak 4,000 dizelskih vlakova.

Kako Die Welt navodi, Donja Saska je od francuskog Alstoma već 14 ovakvih vlakova naručila te se očekuje njihovo prisustvo u još većem broju diljem Njemačke, ukoliko se pokažu uspješnima. Za Coradiu se zanimaju također i Nizozemska, Norvešla i Danska.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close