Započinje testiranje sustava za gašenje glazbe u autobomobilima

Izvor: eu.fotolia.com

U Stockholmu uskoro započinje testiranje sustava za gašenje glazbe na radiju prilikom prolaska interventnih vozila. Sustav nazvan Evam System trebao bi prilikom prolaska vozila hitne pomoći i vozila vatrogasne službe gasiti glazbu na radiju u okolnim vozilima i aktivirati glasovno upozorenje o prolasku vatrogasnog vozila ili vozila hitne pomoći.

Sustav su razvili studenti s KTH Royal Institutea of Technology, a ako se testiranje u Stockholmu pokaže uspješnim, planiraju ga proširiti i na cijelu Švedsku. Na ideju o razvoju ovakvog sustava studenti su došli zbog sve većeg broja prometnih nesreća koje su izazvali upravo vozači koji nisu čuli sirene vozila koja su išla na intervenciju. Naime, uočili su kako usprkos upaljenim sirenama, vozači koji jako glasno slušaju glazbu u automobilu često nisu svjesni da se u blizini nalazi vozilo koje ih pokušava velikom brzinom zaobići, te u takvim situacijama može doći do sudara i još veće tragedije.

Upravo u ovakvim hitnim situacijama podršku vozačima koji se ne žele odreći slušanja glasne glazbe u svom automobilu trebao bi pružiti navedeni sustav. Na The Telegraphu napominju kako sustav upozorava samo vozače koji slušaju radio, odnosno koji slušaju glazbu s mobilnih uređaja povezanih s audio sustavom automobila putem Bluetootha ili utora za slušalice.

Predviđa se kako će upozorenje o prolasku vozila čuti dvije trećine vozača, a osim o prolasku vozila hitne pomoći i vatrogasaca, Evam System vozače će upozoravati i o nesrećama na cestama.


Preneseno sa: zimo.dnevnik.hr

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close