Punimo li krivo svoje smartphone?

Baterije na smartphone-ima obično izdrže samo jedan dan (ako), a kako i ne bi kada se na njima vrte brojne aplikacije i korisnici ih kroz dan provjere mnogo puta. Ali nije samo to razlog kratkom trajanju baterija, razlog je i što se baterije neispravno pune.

Mnogi korisnici misle kako će naštetiti bateriji svog mobilnog telefona ako će je nadopunjavati i čekaju da mobitel „crkne“ kako bi ga napunili. Ti korisnici su u krivu. Tvrtka Cadex koja proizvodi baterije ističe kako su litij-ionske baterije osjetljive na svojevrsni „stres“. Kao i kod ljudi, dugotrajni stres može smanjiti životni vijek trajanja baterije.

Kako bi se životni vijek baterije produljio i kako bi ona izdržala barem jedan puni dan i više, potrebno je pripaziti na nekoliko stvari. Kada se baterija napuni do kraja potrebno  je odspojiti mobilni uređaj iz punjača. Nije dobro ostavljati uređaj na punjaču nakon što baterija dostigne 100%, osobito ne preko noći, jer baterija tada dobiva „struju na kapaljku“ i dugoročno joj to šteti.

55a00c96371d2232008b64dbJoš i bolje rješenje je ne puniti bateriju na punih 100% ako ne moramo. Visoki napon istroši bateriju i stvara joj „stres“, pa je najbolje dopunjavati bateriju tokom dana ukoliko je to potrebno i moguće. Idealno bi bilo kada bi se baterije nadopunjavale svaki puta kada izgube 10% snage, ali to nije praktično, zato se preporuča da se baterije nadopunjuju kada god  je to moguće. Uključivati i isključivati punjač iz mobilnog uređaja više puta tokom dana je u redu.

Baterije su također osjetljive na visoke temperature. Ako primijetite da se baterija zagrijava dok se mobilni uređaj puni, a on je zaštićen maskom, svakako je masku potrebno ukloniti dok se uređaj ne napuni. Više savjeta o ispravnom načinu punjenja smartphone-a možete pronaći na ovoj poveznici.


Preneseno sa: www.techinsider.io/ Fotografije: www.techinsider.io

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close