Zakonske odredbe o biciklističkom prometu

Foto: Lea Šikić

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg

Bicikl kao prijevozno sredstvo postaje sve popularnije u urbanim sredinama. Tome posebice u većim svjetskim gradovima doprinosi i poboljšanje biciklističke infrastrukture što omogućuje sigurno i nesmetano odvijanje biciklističkog prometa.

U slučaju nepostajanje biciklističke trake ili staze zakon nalaže da se bicikl vozi uz desni rub kolnika u smjeru kretanja. Iako to uglavnom funkcionira, nažalost opasnost od naleta automobila na biciklista u tom slučaju je ipak veća, što zbog neprilagođenje brzine automobila, što zbog nepažnje ili bilo kakvih nepredviđenih situacija. Nepostojanje biciklističkih staza ili traka često djeluje demotivirajuće na potencijalne korisnike bicikala kao prijevoznih sredstava.

Obzirom na veliki broj biciklista za vas smo istražili kakve su zakonske odredbe vezano za biciklistički promet, odnosno za što sve možete biti novčano kažnjeni i na koji način vožnju bicikla učiniti sigurnijom.

Foto: Lea Šikić

Foto: Lea Šikić

Iz Zakona izdvajamo neke najznačajnije odredbe:

  • od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani (kazna 300kn)
  • vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika (kazna 300kn)
  • ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga (kazna 300 kn)
  • vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu (kazna 300kn)
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom (kazna 300kn)
  • zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina (kazna 300 kn)
  • vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale (kazna 300kn)
  • vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu (kazna 300kn)
  • vozač bicikla, mopeda i motocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka (kazna 500kn)
  • novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova

Nije loše imati na umu da je osnovni cilj zakonskih odredbi sigurnost sudionika u prometu, a ne kako često sami sudionici smatraju naplata kazni. Nošenje reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjene vidljivosti samo je jedan od primjera kako naizgled sitnice spašavaju život. Naime, do naleta na biciklista često dolazi zbog nedovoljne uočljivosti biciklista posebice noću.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close