Moram li imati lance za snijeg?

Foto: Lea Šikić

Lanci za snijeg dio su obvezne zimske opreme u većini zemalja. Nažalost, bez obzira na to veliki broj mladih vozača (dijelom i starijih) u svom automobilu tijekom zimskih mjeseci nemaju navedene lance. Neki od razloga su neznanje, te mišljenje da je to samo bacanje novaca. Isto tako, postoji i skupina vozača koji imaju lance, al ih neznaju postaviti, te im u slučaju snijega ne mogu koristiti. U autoškolama se često oni potpuno zanemaruju, te se novi vozači prilikom polaska autoškole s njima uopće ne nauče koristiti.

Ugrožavanje sigurnosti

Pretprošlog tjedna, kad je vozače iznenadio prvi ovogodišnji snijeg, moglo se iz prve ruke vidjeti kakve su posljedice vožnje po snijegu s ljetnim gumama i bez lanaca za snijeg. Na autocesti Rijeka-Zagreb (A6) bio je poprilično veliki broj vozača koji su na samoj autocesti postavljali lance za snijeg. Svoje zaustavljanje ostalim sudionicima u prometu signalizirali su samo s uključena sva četiri pokazivača smjera. Takva zaustavljanja potrebno je strogo izbjegavati, pogotovo na takoj brzoj cesti zbog opasnosti od naleta ostalih vozila. Otežavajuća okolnost je i smanjena vidljivost zbog snijega koji pada, a često i magle. Isto tako, vrlo je važno da svaki vozač zna samostalno postaviti lance, a ne da to pokušava kad se zatekne zameten u snijegu. Nepropisnim zaustavljanjem na cesti, te vožnjom s ljetnim gumama pri navedenim uvjetima bespotrebno ugrožavate svoje i tuđe živote, te dovodite do stvaranja gužvi na cesti i prometnog kolapsa.

Kako postaviti lance za snijeg

Važno je napomenuti kako je lance potrebno naučiti postavljati prije nego se zateknete u prilici da su vam potrebni. Upute za postavljanje istih najčešće se u papirantom obliku dobivaju i prilikom kupnje lanaca. Video kako ih postaviti možete pogledati u nastavku.

Za kraj, još jedna važna napomena, lanci za snijeg namijenjeni su za vožnju po snijegu, te ih obavezno skinite ukoliko prođete snježnu dionicu, te dođete na kolnik bez snijega i leda.


Foto: Lea šikić

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close