Četvrti BiH kongres o željeznici

Ilustracija / Autor: Marin Dokoza

Udruženje konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BIH/ACE BIH) organizira četvrti BiH kongres o željeznicama koji će se održati 27. i 28. listopada 2017. godine u Sarajevu. Pokrovitelj Kongresa je Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. Ovaj Kongres održava se u trenucima traženja optimalnih rješenja uloge željeznica u kopnenom prijevozu putnika i roba.

Zašto je stanje u željeznici loše i kako željeznicu učiti boljom?

U razvijenim zemljama smanjen je udio željezničkog prometa u ukupnom prijevozu robe i putnika. Razlog tome je nedovoljna konkurentnost željezničkog prometa cestovnom i manjak odnosno nepostojanje integriranosti sa ostalim prometnim sustavima. Mala brzina, visoke cijene i nedostatak povjerenja rezultiraju time da potencijalni korisnici biraju druge modove transporta. Kako učiniti željeznice efikasnijim i korisnijim društvu koje stalno migrira i tvornicama koje prevoze svoj teret? Odgovor na to pitanje pokušat će dati stručnjaci iz raznih država, međunarodnih udruženja i bankarskih institucija i to kroz ti osnovne aktivnosti:

  • kreiranje transportne politike,
  • izradu strategija za realizaciju
  • osiguranje sredstava za realizaciju strategije.

Ovaj međunarodni kongres odlična je prilika za razmjenu dobrih i loših iskustava željezničkih operatera, upravitelja infrastrukture, proizvođača opreme logističara i svih ostalih koji su uključeni u željeznički promet.

Kroz program kongresa planirane su sljedeće teme:

  • Reorganizacija željeznice i upravljanje željeznicom;
  • Transportna politika u području željeznice i njena implementacija;
  • Interoperabilnost;
  • Željeznička infrastruktura;
  • sigurnost prometa.

Organizatori očekuju sudjelovanje vladinog i financijskog sektora i prezentiranje njihovih aktivnosti koje pridonose realizaciji prometne politike i konkretnih projekata.

Sve dodatne informacije o događaju dostupne su u prilogu:

4. BiH kongres_obavijest.pdf – Hrvatska verzija

4th BiH congress_info.pdf – English version

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close