Deutsche Bahn autonomna vozila

Source: www.deutschebahn.com

“Silicijska dolina upoznaje Bad Birnbach” naslov je na stranicama Deutsche Bahn-a. Lako je za pretpostaviti o čemu je riječ.

Autonomna bus vozila “Olli”za lokalne sredine Bavarske rješenje su na kojemu Deutsche Bahn radi već neko vrijeme, a privilegirano mjesto implementacije je grad Bad Birnbach. Prvotna testiranja već su izvedena u Berlinu i Leipzigu. Cilj projekta je uvođenje sustava autonomnih autobusa kao regularne usluge putničkog prijevoza.

“Otvaramo novo poglavlje u urbanom transportu ovdje u Bad Birnbachu…. autonomna vožnja je dio budućnosti, ne samo za velike gradove, već za ruralne sredine, u kojima DB vidi veliki potencijal.” – Klaus-Dieter Josel, DB agent u Bavariji

DB autobusi su električno pogonjeni te opremljeni senzorima i kamerama. Više o samim vozilima pogledajte na videu:

29. travnja prisutni su imali prilike iz prve ruke vidjeti kako ova vozila funkcioniraju te učestvovati u probnoj vožnji.

Implementacija autonomnih vozila ne pretpostavlja isključivanje konvencionalnih načina transporta, već može unaprijediti postojeće usluge prijevoza putnika ili robe. Jedan je to od razloga zašto DB ulaže u sustave lokalne autonomne vožnje.

Autonomni DB autobusi osiguravaju personaliziranu uslugu prijevoza na kraćima relacijama urbanih i ruralnih područja čime istovremeno jačaju povezanost udaljenih područja sa lokacijama gdje je dostupna željeznica. Čineći željezničke stanice dostupnijima DB ima mogućnost privući veći broj putnika ka korištenju željeznice kao održivog načina mobilnosti.

Više pročitajte na www.deutschebahn.com.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close