UMOR ZA VOLANOM

Izvor: CarBuzz.com

Umor, neispavanost i pospanost za volanom jedna je od najvećih opasnosti na cesti na koju se obraća premalo pozornosti.

Nedavno je američka udruga za sigurnost u prometu objavila istraživanje koje je pokazalo zastrašujuće rezultate – vozači koji su u prethodna 24 sata spavali svega dva sata ili manje, apsolutno su nesposobni za vožnju, a oni koji su spavali manje od 4-5 sati, bit će znatno ograničeni u vožnji. Uz to, procjenjuje se kako se vozači sa svega 4-5 sati sna u vožnji ponašaju jednako kao i vozači koji u organizmu imaju 0,8 promila alkohola te su šanse da će sudjelovati u nesreći znatno veće.

Umor u vožnji/Izvor: CarBuzz.com

Svakodnevni nedostatak sna kod vozača višestruko multiplicira šansu da će sudjelovati u prometnoj nesreći.

Studije u SAD-u pokazale su da se svake dvije sekunde dogodi prometna nesreća jer je netko zaspao za volanom, a svakih 28 sekundi dogodi se nesreća s velikom materijalnom štetom ili ljudskim žrtvama.

Umor, neispavanost i pospanost za volanom jedna je od najvećih opasnosti na cesti na koju se obraća premalo pozornosti.

Umor uzrokuje tjelesne promjene, primjerice promjene u aktivnosti mozga, usporavanje rada srca i pokreta očiju. Pospanost tijekom vožnje karakterizira  smanjena pažnja i slabija kontrola nad vozilom. Podizanje javne svijesti o problemu pospanosti za volanom jedan je od prioriteta svih nas, od Ministarstva zdravstva, MUP-a i policijskih uprava, Ministarstva rada, HZZO-a, stručnjaka za medicinu rada i stručnjaka za medicinu spavanja, kao i samih vozača. Medijski istupi u kojima se na što jednostavniji i pristupačniji način javnosti može približiti ta problematika svakako su jedan od prioriteta.

Preneseno sa: Revija HAK, Pospanost i apneja, br. 263, svibanj 2017. godine, str. 6-8.

Close