Flyship – brod koji leti i avion koji plovi morem

Izvor: www.flyship.com

Flyship je prijevozno sredstvo koje se može koristiti za putovanje na površini vode, baš kao i brod. No, također se može koristiti za putovanje u zraku, baš kao i zrakoplov. Također se može koristiti za putovanje na vrlo niskim visinama, gotovo u blizini površine zemlje i vode, kao lebdjelica.

Izvor: http://www.luxuryguru.cz

 

Flyship je izumila njemačka ekipa inženjera, koji kažu kako će ovakva vozila pomoći u lakom izbjegavanju piratskih napada ali i smanjiti vrijeme transporta robe. Isprva će Flyship biti korišten za prijevoz tereta, a kasnije i putnika.

Leteći nisko iznad razine mora postiže brzinu od 250 km/h. Stoga ako se uzme u obzir da teretni brodovi mogu razviti brzinu od oko 74 km/h, Flyship će biti, bez sumnje, najbrže plovilo na moru. U usporedbi s avionima, ovo vozilo je jeftinije i ekonomičnije.

Inače, Flyship je dugačak 37 metara, a raspon krila iznosi 40 metara dok je veličina kabine 140 kvadratnih metara. Za sat vremena rada potroši 270 litara goriva, što je puno manje od aviona koji troši 3 300 litara po satu rada.

Let i plovidba morem moguća je zahvaljujući velikim propelerima, odnosno ventilatorima na stražnjem dijelu vozila. Za upravljanje Flyshipa dovoljna su tri člana posade.

“Naša tehnologija prvi put ukida jaz između sporije vožnje brodom te brzog ali skupljeg prijevoza avionom”, rekao je Daniel Schindler iz FlyShipa.

Izvor: Theflyship

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close