Ne vožnji u japankama!

Ilustracija / Izvor: Pixabay.com

Tijekom zimskih mjeseci svi smo upoznati sa pravilima i savjetima za “zimsku vožnu”, no isto tako i vožnja u ljetnim mjescim zahtjeva pridržavanje nekih savjeta. Više o tome pročitajte u nastavku članka.

Naime, dolaskom toplijih dana potrebno je piti više (bezalkoholne) tekućine kako bi se tijelo hidratiziralom i spriječila dehidracija. Upravo dehidracija predstavlja veliku opasnost kod vozača. Dehidrirani vozači imaju usporene reakcije, razdražljivi su i nervozni.

Dehidracija na sposobnost vožnje ima sličan utjecaj kao i alkohol

Isto tako, u ljetnim mjesecima nosi se lagana obuća (sandale, japanke…) koja je često neprimjerena za vožnju jer noga u takvoj obući nema potrebnu stabilnost, te su pritisak papučice gasa ili kočnice sporiji i slabiji. Postoji i opasnost da noga doslovno sklizne s papučice gasa ili kočnice ili se japanke zablokiraju ispod papučica.  Jedno zanimljivo istraživanje iz kojeg je vidljivo koliko je vožnja u japankama opasna možete pogledati OVDJE.

U Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne nailazi se na nikakve zabrane vezano za obuću ili odjeću za vožnu, no ipak veliki broj prometnih nesreća ukazuje na važnost izbora obuće za vožnju.

Velika vrućina kod velikog broja ljudi dodatno stvara umor i nervozu što narušava sposobnost sigurne vožnje. Prema tome važno je piti dovoljno tekućine, nositi laganu odjeću, te rashlađivati automobil klima uređajem ukoliko postoji u automobilu ili ventilacijom zraka. Zbog gužvi koje se u ljetnim mjesecima stvaraju na cesti u automobilu bi bilo poželjno imati “zalihu” vode i nekakvih laganih obroka kako bi se u slučaju većih čekanja smanjila nervoza vozača i putnika.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close