Uber stigao u Hrvatsku

Popularna prijevozna usluga napokon je stigla u Hrvatsku. Usluga je za sada dostupna samo u Zagrebu. Službena Uberova mobilna aplikacija dostupna je za iOS, Android i Windows Phone operacijske sustave.

Uber je usluga prijevoza koja se naručuje putem mobilne aplikacije. Uber vas povezuje sa svakim korisnikom koji nudi prijevoz bez obzira da li je registriran za taksi vožnju ili nije. Zbog zakonske regulative u Hrvatskoj, uslugu prijevoza za sada mogu obavljati samo registrirani taksisti.  Aplikacija automatski locira korisnika i zaprima zahtjev koji prosljeđuje najbližem vozaču registriranom na Uberu, a korisnik njegovo kretanje može pratiti na ekranu mobilnog uređaja. Nakon obavljene vožnje Uber automatski tereti korisnikovu kreditnu karticu koju je nužno prijaviti prilikom prve registracije na aplikaciju. Uber uzima proviziju, najčešće 20 posto, a ostatak prosljeđuje vozaču.

autohack-565x318Uber aplikacija je pokrenuta još 2010. godine. Do danas je pokorila već 62 tržišta, a aplikacija je lansirana u više od 340 gradova. Cijene prijevoza niže su od taksi prijevoza 20 do 25 posto. Uber u Zagrebu pokreće uslugu UberX s licenciranim vozačima koji će za uslugu prijevoza koristiti vlastite automobile. Posljednjih mjeseci aplikacija je u Zagrebu skinuta 13000 puta, a već iduće godine usluga bi se mogla proširiti na Dubrovnik, Split, Rijeku i neke otoke čime bi se uvelike utjecalo na turizam. Iako je Uber trenutačno dostupan u 21 članici Europske unije,  na mnogim je tržištima dočekan kao nelojalna konkurencija. Zbog toga je suočen i sa sve više sudskih postupaka, pa i zabranom rada na pojedinim tržištima.

Gdje god se koriste računala, postoji i opasnost od hakiranja. Tako su se prije mjesec dana američki hakeri na daljinu preuzeli kontrolu nad Jeep Cherokeejem i njegovim računalom koje kontrolira gotovo sve funkcije vozila.  Nakon toga je i kompanija NCC Group iz Manchestera objavila, i dokazala, da je u stanju uz pomoć standardnih kupovnih komponenti i jednog prijenosnog računala upasti u računalni sustav neimenovanog vozila – i to korištenjem digital audio broadcasting (DAB) sustava kojim se inače služe digitalne zemaljske radio postaje.

autohakeri-300x165

Dvojici hakera ovaj je pothvat donio svjetsku slavu, ali i nove poslovne pothvate. Tako je upravo Uber taj koji je dvojici stručnjaka ponudio posao. Charlie Miller (dosadašnji zaposlenik Twittera) i Chris Valasek (sigurnosni stručnjak kompanije IOActive), dali su otkaze na dosadašnjim poslovima. U Uberu će raditi u istraživačkom centru za napredne tehnologije u Pittsburghu, gdje će biti zaduženi za sigurnosne tehnologije. Uber inače u ovom laboratoriju okuplja mnoštvo vrhunskih stručnjaka, a Miller i Valasek bi trebali pridonijeti tome da takvi automobili budu otporni na hakiranje.

 


Izvor: jutarnji.hr / bug.hr/ Fotografije: jutarnji.hr / bug.hr

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close