Novi planovi za iPhone 8

Moguci izgled iPhone 8 modela / Izvor: businessinsider.com (dizajner Martin Hajek)

Posljednjih nekoliko godina iPhone je izdavao nove modele na način da bi prvo u prodaju pustio novu verziju, a godinu dana nakon toga na tržište bi izašao poboljšani model koji bi tada dobio oznaku “S”. Takav način poslovanja Apple je napustio još prošle godine kada je izdao samo iPhone 7 koji nije imao svoju redizajniranu i poboljšanu verziju. Prema izvještaju magazina Nikkei, Apple u iduće dvije godine ne planira nastaviti poslovni model koji je imao do sada.

Prema navedenom izvještaju, Apple u 2018. godini planira izdati čak tri nova modela iPhone pametnih telefona. Sva tri nova mobilna telefona trebala bi imati OLED ekrane, izrađene novijom tehnologijom s boljom potrošnjom energije. No, prije toga, Apple krajem ove godine planira lansiranje premium telefona kojeg će nazvati iPhone 8. Očekuje se da će ovaj model dobiti potpuni redizajn, bez “home” tipke, ali s OLED ekranom i cijenom koja bi mogla biti najviše  1 000 dolara. Osim toga, postoje glasine da će Apple izdati dva nova, pristupačnija iPhone modela koji su više nalik na trenutni iPhone 7 i iPhone 7 Plus.

Nakon toga, 2018. godine Apple planira izdati još tri nova telefona s već spomenutim OLED ekranima, a navodno je već krenuo dizajn tih modela. No prema nekim izvorima, moglo bi doći do poteškoća s proizvodnjom jer se na tržištu pojavio nedostatak OLED ekrana, najviše zbog Samsungovih modela koji već duže vrijeme koriste OLED tehnologiju u svojim top modelima uređaja. Apple bi trebao desetke milijuna navedenih ekrana, što bi drugim tvrtkama uzrokovalo nestašicu ključne komponente. Trenutno je Samsung Display jedina tvrtka koja proizvodi OLED ekrane za pametne telefone, no druge tvrtke poput Foxconn’s Sharp mogle bi krenuti s proizvodnjom. Foxconn će sastaviti sve iPhone modele planirane za ovu godinu.

Ono što je sigurno je da Apple mijenja svoju liniju proizvoda za iPhone te da će se fokusirati na zaslone sljedeće generacije. A do 2019. godine ta linija novih telefona bi trebala imati OLED ekrane. Još nije poznato kako će se novi modeli iPhone-a zvati, to ćemo saznati na jednom od njihovih najvećih događaja na kojima predstavljaju nove modele. Direktor tvrtke, Tim Cook, u lipnju je rekao da ne neće razgovarati o stvarima koje će se događati 2019. godine nadalje, ne zato što ne znaju, nego zato što ne žele.

U komentarima nam recite hoćete li i vi nabaviti svoj primjerak iPhone 8 pametnog telefona.


Izvor:  businessinsider.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close