Znate li što je “Hitni koridor”?

Foto: Lea Šikić

Koridor se formira na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo

U ljetnim mjesecima svjedoci smo zastoja na cesti, i nepreglednih kolona vozila koje zauzimaju sve prometne trake. Vikendom, stanje je još gore. Iako takva vožnja sama po sebi stvara nervozu kod vozača i ostalih putnika, a sve dodatno pogoršava i vrućina ukoliko vozilo nema klima uređaj, do velikog problema dolazi kad se u koloni nađe vozilo s pravom prednosti prolaska (hitna pomoć, vatrogasci, policijsko vozilo…). Obzirom da navedene gužve pogoduju povećanju broja prometnih nesreća neizmjerno je važno da vozilo hitne pomoći i policijsko vozilo što prije dođu do unesrećenih.

U tim slučajevima, gdje postoji više prometnih traka (autoceste) formira se tzv. Hitni koridor kojim se vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima i zvučnim signalom omogućuje brz i siguran prolazak. Koridor se formira na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo. Ukoliko postoje tri trake srednja traka je ta koja se oslobađa za nesmetan prolaz zajedno s prvom po istom principu, znači da se vozila u srednjoj traci pomaknu što više udesno. Navedeno je propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152.

U nekim državama propisano je i stvaranje preventivnog hitnog koridora koji se stvara čim dođe do zastoja na isti način kako je ranije navedeno. Cilj je uvijek što brži i sigurniji prolaz vozila s prednosti prolaska.

Inače tijekom vožnje izuzetno je važno pravovremeno uočiti vozilo s prednošću prolaska, te usporiti i propustiti vozilo.

Kako bi se broj prometnih nesreća sveo na minimum uvijek je potrebno pridržavati se pravila da se na put kreće odmoran, da se izbjegavaju najveće gužve, potrebno je piti dovoljno tekućine i svaka 2-3 sata napraviti kratku pauzu.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close