Zabranjuje se prodaja benzinskih i dizelskih vozila

Električna punionica/ Izvor: eltis.org

Velika Britanija prema strategiji čiji je cilj smanjenje emisije štetnih plinova od 2040. godine planira zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila. U sklopu toga, osnovan je fond od 255 milijuna funti koji će lokalnom vijeću pomoći u nastojanju smanjenja emisije štetnih plinova. Od toga se 40 milijuna funti odmah stavlja na raspolaganje. Fond će djelomično biti financiran promjenama poreza na dizelska vozila.

Novac će se moći koristiti za niz projekata, kao što je poticanje korištenja javnog prijevoza, usvajanje novih tehnologija ili mijenjanje izgleda ceste. Ako navedeni projekti neće dovoljno smanjiti emisije štetnih plinova, uvest će se zone za naplatu, iako vlada Velike Britanije inzistira da to bude samo na “ograničeni period”.

Ostale točke u strategiji uključuju poticanje korištenja autonomnih i električnih vozila, što bi britansku vladu obvezalo na uvođenje punionica za električne automobile na benzinskim crpkama na autocesti i kod većih prodavača goriva.


Preneseno s: eltis.org

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close