Što je to KOD 95 i tko ga treba upisati u vozačku dozvolu?

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Jeste li ikada čuli za KOD 95? Ako ste profesionalni vozač ili radite u nekoj prijevozničkoj odnosno logističkoj tvrtci, vjerojatno jeste i dobro ste upoznati s KOD-om 95, a za one koji nisu ukratko ćemo objasniti o čemu je riječ.

Nove vozačke dozvole na svojoj stražnjoj strani imaju rubriku 12. predviđenu za upisivanje raznih ograničenja koje vozač može imati. Najčešće su to ograničenja za npr. mlade vozače, upravljanje vozilom uz obavezno nošenje naočala, zamjena inozemne vozačke dozvole itd.. Radi lakšeg zapisa ograničenja u vozačku dozvolu, ograničenja se upisuju tzv. kodovima, gdje svaki kod predstavlja određeno ograničenje. Popis kodova možete pogledati ovdje.  Za profesionalne vozače vrlo je važan KOD 95 koji im omogućuje obavljanje prijevoza tereta, odnosno prijevoza putnika u zemljama Europske unije.

Stražnja strana vozačke dozvole/Izvor: Željka Milivojević

Stražnja strana vozačke dozvole/Izvor: Željka Milivojević

KOD 95 je oznaka koja se upisuje u vozačku dozvolu na stražnjoj strani te se obnavlja svakih 5 godina periodičkom izobrazbom vozača. Obvezna je za sve vozače C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ili DE kategorije, odnosno za one koji imaju položene kategorije za kamion ili autobus.  Vozači navedenih kategorija koji su državljani neke od članica EU ili vozači trećih država zaposleni u tvrtkama s poslovima u nekoj od članica EU i obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama u Republici Hrvatskoj, moraju u vozačkoj dozvoli imati upisan KOD 95.

KOD 95 može se steći periodičkom izobrazbom vozača ili početnim kvalifikacija.

Ako imate položene samo kategorije za automobil ili/i motocikl tada ste spašeni jer nije potrebno upisivati KOD 95 u vozačku dozvolu.

Close