Upoznajte Volocopter – prvi leteći taksi u svijetu

Izvor: wordlesstech.com

Autonomna zračna taksi usluga Volocopter nedavno je testirala svoj prvi let u Dubaiju. Zračna taksi usluga je zapravo letjelica bez vozača koja može potegnuti do 100 kilometara na sat.

Usluga radi na principu Ubera što znači da putnik vrlo jednostavno putem aplikacije na mobitelu može naručiti željeni prijevoz.

Izvor: newatlas.com

Letjelicu je proizvela njemačka tvrtka Volocopter, a ustvari ovaj “taksi” je helikopterska kabina koja ima 18 propelera, dva sjedišta a pokreće ga hibridni motor. To mu omogućava da vrijeme letenja bude oko 30 minuta prosječnom brzinom oko 50 km/h dok je maksimalna brzina 100 km/h.

Letjelica je visoka dva metra, a promjer rotora s propelerima iznosi 7 metara. Inače, njemačka tvrtka Volocopter u utrci je s desecima europskih i američkih tvrtki, svaka sa svojom futurističkom vizijom stvaranja novog oblika gradskog prijevoza. Među tim tvrtkama se nalaze divovi poput Airbusa, Googlea i Ubera.

Još nije poznato kad će Volocopterovom letjelicom poletjeti prvi komercijalni putnici. Inače, ovaj projekt je dio strategije Dubaija po kojoj bi do 2030. godine sav promet u ovom gradu trebao postati autonoman, tj. neovisan. Cijena letjelice koja bi u budućnosti mogla zamijeniti automobile i koristiti se u svakodnevnom životu je oko 2,2 milijuna kuna.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close