Alibaba: Roboti opremljeni WiFi-em obavljaju 70% skladišnih operacija

Izvor: Quicktron

Najveće pametno skladište u Kini, u vlasništvu e-prodavača Alibaba opremljeno je sa 60 novih Quicktron robota. Roboti mogu prevoziti masu do 500 kg na sebi po posebnim trakovima na podu skladišta. Usprkos tome roboti su doista fleksibilni te imaju mogućnost okretanja oko sebe za 360 stupnjeva. Zahvaljujući  posebnim senzorima međusobni sudari i sudari s objektima gotovo su nemogući. Uz to opremljeni su WiFi tehnologijom preko koje mogu biti “dozvani” i okupljeni u svakom trenutku.

Kada se ovim robotima istroši baterija, sami se odvezu do stanice za punjenje, čime je stupanj automatizacije iznimno povećan. Nevjerojatna je i činjenica da je pet minuta punjenja dovoljno za 4/5 sati rada.

Kako izgleda uporaba robota u Alibabinom pametnom skladištu, pogledajte na videu:

Iako dobar dio posla obavljaju sami, ovi roboti skladištenu robu zapravo prevoze do sortirnog dijela skladišta gdje ih radnici sortiraju i pripremaju za otpremu. Sve ove karakteristike dovele su do trostrukog povećanja efikasnosti skladišta.

Alibabina konkurencija su Amazonovi skladišni roboti koje možete vidjeti na videu:

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close