UK ulaže 80 milijuna funti u pametne putničke karte

Izvor: www.intelligenttransport.com

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva iznijela je detalje 80 milijuna funti vrijednog programa za uvođenje pametnih kartica diljem Engleske i Walesa do kraja 2018. godine.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva postavila je detalje svog programa od 80 milijuna funti za uvođenje pametnih kartičnih letaka diljem Engleske i Walesa do kraja 2018. godine.

Prema britanskoj vladi, ulaganje od 80 milijuna funti u pametne karte osigurati će:

  • Svaki će putnik do kraja 2018. godine moći odabrati putovanje bez papirnate karte
  • Mobilne bar kod karte biti će uvedene u svakoj željezničkoj franšizi u Velikoj Britaniji
  • Putnici će moći imati pametne karte na svojim mobilnim uređajima – poput digitalne putničke karte – s pilot projektom ove tehnologije očekivanim unutar sljedećih četiri mjeseca.

“Putnici širom zemlje žele koristiti sustav pametnih karata, a ova vlada nastojati će to isporučiti”, rekao je tajnik prometa Velike Britanije Chris Grayling.

“Ova značajna investicija će osigurati da putnici mogu koristiti mobilne telefone, bar kodove i pametne kartice na gotovo cijeloj mreži do kraja iduće godine”.

Odjel za transport također radi s Rail Delivery Group-om kako bi predstavio sljedeću generaciju sustava za prodaju karata tako da putnici imaju bolje prilagođene opcije za izbor pri plaćanju putovanja.

Razgovori sa željezničkim tvrtkama o uvođenju pametnih kartica preko mobilnih uređaja i mobilnih barkod ulaznica su u naprednim fazama te se očekuje dogovor s tri operatera.

To će značiti da će svaki operater u Engleskoj i Walesu uskoro prihvatiti mobilne telefonske pametne kartice i mobilne karte s barkodovima koje će biti interoperabilne u različitim franšizama.


Izvor: www.gov.uk

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close