Berlinu nedostaju vozači autobusa pa nude posao izbjeglicama

Izvor: www.wjon.com

Najdeficitarniji kadar u Njemačkoj su vozači svih kopnenih prijevoznih sredstava a situacija je najkritičnija u području javnog gradskog prijevoza. Stoga, lako je za zaključiti da u Njemačkoj uskoro neće biti moguće sve putnike i robu prevesti od točke A do točke B. Udruga njemačkih prijevoznika (VDV) posebice ukazuje na raskorak u sve gušćoj mreži javnog prijevoza i sve većem broju vozača koji odlaze u mirovinu ili se nalaze pred mirovinom.

No, Berlin je izradio jedan, vrlo zanimljiv, projekt – Project Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) odnosno projekt berlinskog javnog prijevoza, tijekom kojeg će uskoro zaposliti 16 izbjeglica kao vozače autobusa u Berlinu – glavnom gradu Njemačke.

Kako bi osigurali svoje mjesto u projektu, odnosno dobili posao, izbjeglice će morati zadovoljiti određene uvjete:

  • Moraju imati položenu kategoriju upravljanja autobusom
  • Dobro vladati njemačkim jezikom
  • Dozvolu boravka u Njemačkoj

Izvor: www.eltis.org

Govoreći o projektu, glasnogovornica BVG-a Petra Reetz ističe kako su dobro upoznati sa činjenicom – da poslovi u sektoru javnog prijevoza nisu primamljivi mlađoj populaciji. “Još uvijek imamo dovoljno vozača ali prosječna dob je jednostavno previsoka. Kad vozači odu u mirovinu, moramo nekako popuniti radna mjesta”, istaknula je Petra Reetz.

Iako se u početnoj fazi projekta namjerava zaposliti  tek šesnaest izbjeglica taj broj će kasnije porasti. BVG namjerava zaposliti ne samo vozače autobusa već i automehaničare. Tino Schopf, poznati prometni stručnjak iz socijaldemokratske stranke u Njemačkoj, pohvalio je projekt te istaknuo da će se na taj način postići integracija, odnosno, zajedništvo što je vrlo uzorno.

Također, sve veća je potreba i za strojovođama, međutim jedini prometni sektor u kojem Njemačkoj ne vapi za vozačima, odnosno pilotima, je zračni. „Tržište je zasićeno“, poručuje udruga pilota Cockpit.

Izvor: eltis.org

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close