Zašto autmobili s krovnim nosačima ponekad plaćaju veću cestarinu?

Naplata cestarine/Izvor: jutarnji.hr

Jeste li znali da zbog preinaka na vašem vozilu možete platiti veću cestarinu? Upravo to se vrlo često dešava na hrvatskim autocestama.

Prometni znak Zabrane prolaska bez zaustavljanja-cestarina/Izvor: pismorad.hr

Zbog preinaka na vozilu npr. krovnih nosača koji se nalaze na vozilu prilikom napate cestarine moguće je da sustav vaš osobni automobil svrsta u višu kategoriju vozila i samim time plaćate veću cijenu cestarine.

 

Kategorizacija vozila propisana je sukladno Pravilniku o cestarini i primjenjuje se na svim autocestama u Hrvatskoj tako da se na ručnim izlaznim linijama blagajnik vizualno određuje kategorizaciju vozila (te uvidom u prometnu dozvolu, ako je potrebno), a na automatskim izlaznim linijama naplatni sustav određuje kategorizaciju vozila po unaprijed određenim tehničkim parametrima koji su propisani u Pravilniku o cestarini.

 

Sustav za klasifikaciju vozila na temelju broja osovina i visine vozila utvrđuje i svrstava vozilo u pripadajuću skupinu sukladno parametrima i tehničkim karakteristikama (broj osovina, dimenzija vozila/visina, maksimalno dopuštena masa i vrsta vozila), kako je to propisano Pravilnikom o cestarini. S obzirom na to da sustav klasifikacije optičkim senzorima detektira visinu vozila na stazi, a jedan od parametara za klasifikaciju vozila je sama visina vozila (I. skupina vozila uključuje vozila s dvije osovine i visine vozila do 190 cm), logično je da će u slučajevima u kojima zbog krovnih nosača, krovnih kutija, bicikala i sl. optički čitači utvrditi veću visinu vozila od one navedene u prometnoj dozvoli ili odgovarajućoj ispravi. Istodobno, takva utvrđena visina vozila, sukladno Pravilniku o cestarini, vozilo svrstava u višu skupinu te dolazi do naplate cestarine sukladno utvrđenoj višoj skupini.  Dakle, ne radi se o neispravnom radu sustava za klasifikaciju, nego o njegovim tehnološkim karakteristikama.

 

U slučaju kad vozilo zbog nadogradnje ili tehničke izmjene od strane korisnika odstupa od osobina naznačenih u prometnoj dozvoli, sukladno Pravilniku o cestarini, može doći do odstupanja prilikom automatske kategorizacije vozila.

 

Preneseno sa: Revija HAK, Veća cestarina zbog krovnih nosača?, br.269, studeni 2017. godine, str. 20.-22.

Close